Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

söndag 12 maj 2013

6 300kr i vinst per elev mjölkades ur skolorna.

Academedia som äger Petersvenskolan mjölkade skolorna på i snitt 6 300kr per elev, pengar som kunde ha gått till eleverna.

"Academedia mjölkar skolorna på miljoner Jättekoncernen tjänar stora pengar på Mikael Elias, NTI och Plusgymnasiet

6 300 kronor per elev togs ut ur friskoleföretaget Academedias skolor förra läsåret.
Pengar som skulle kunna gå till eleverna.
Gymnasieskolorna Mikael Elias, NTI och Plus i Sundsvall ingår i koncernen.

Friskolekoncernen Academedia är Sveriges största skolföretag med 160 grund- och gymnasieskolor i ett 30-tal aktiebolag i sin ägo. Ur dessa plockade ­koncernen under räkenskapsåret 2011-12 ut sammanlagt 190 miljoner kronor som fördes vidare uppåt i koncernen. Det visar en granskning som ­Lärarnas tidning har gjort.

6 300 kronor i snitt

I Sundsvall finns Academedia­ägda Mikael Elias teoretiska gymnasium, NTI-gymnasiet och Plusgymnasiet. Plus­gymnasiet är den skola där koncernen tar ut mest pengar per elev, 16 600 kronor, enligt Lärarnas tidning.
I genomsnitt plockar moderföretaget ut 6 300 kronor per elev från de olika skolbolagen. Pengar som i stället skulle ­kunna gå tillbaka till skolan i form av fler och bättre ­utbildade ­lärare.
Skolpengen följer eleven ­oavsett skola och är såväl ­kommunala skolors som fri­skolors enda inkomstkälla.

Tjänar mindre

Det som gör att friskolorna kan göra vinst på skolpengen är att de håller nere personal­kostnaderna. Friskolorna inom Academedia har en lägre lärartäthet än riket som helhet och färre lärare med pedagogisk högskoleexamen.
Friskolornas lärare har också en lägre lön än kommun­anställda lärare. Enligt Almega tjänsteföretagen, som organiserar samtliga skolbolag, tjänar en friskoleanställd gymnasie­lärare 1 700 kronor mindre än en kommunanställd i snitt per månad. Grundskollärarna ­tjänar 500 kronor mindre än sina kollegor i den kommunala skolan.
Se även artikel om Plusgymnasiet i Sundsvall.
Agneta Jacobsson"

 http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.5779585-academedia-mjolkar-skolorna-pa-miljoner