Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

lördag 11 maj 2013

Nationalekonom kritiserar privata friskolor

"Vinster inom det svenska friskolesystemet är inte bra och gagnar inte kvalitén i skolan, det menar nationalekonomen Jonas Vlachos som studerat skolsystemet under fem års tid. Men företrädare för de privata friskolorna menar att branchen är självreglerande och skolor som tänker för kortsiktigt gräver sin egen grav.
- Problemet med vinstmotiverade skolägare är att de har ett intresse av att tänja på de gränser där man kan, att spara på pengar där samhället inte kan hindra dem från att spara pengar, även om det resulterar i sämre skolkvalité, säger Jonas Vlachos. Risken kommer alltid finnas att de vinstdrivande företagen tummar på kvalitén, menar han. Det här genom att tillexempel ha mindre lärarledd undervisning, för att få över så mycket som möjligt av den skattefinansierade skolpengen företaget får för varje elev.

Men när det gäller kvalitetsproblem inom friskolorna så säger Ulf Mattson, styrelseordförande i Sveriges största friskolekoncern Academedia, att marknadskrafterna städar undan dåliga skolor.
   – Det går inte att vara kortsiktig, det vet du ju själv, om en skola får ett dåligt rykte så kommer inte den skolan att överleva, därför är det här självreglerande, säger Ulf Mattson.

Men enligt Nationalekonomen Jonas Vlachos är utbildning inte bara till för oss som individer, det är också en samhällsinvestering - och det är inte säkert att kundens, alltså elevens, val av skola baserat på ett rykte  är det bästa för samhället.

– Är det så att individerna bli glada för att man har låga krav i deras skola, så kommer vissa skolor erbjuda en ganska kravlös skola, sen kommer ju inte det här bli genomsnittseffekten, men de segmenten kommer definitivt att finnas, och vi har sett exempel på det bland annat på gymnasiet där dataspelande förekommit på lektionerna, eleverna är glada och leverantören är glad - men som skattebetalare är jag inte övertygad om att det är denna typ av verksamhet jag vill finansiera, säger nationalekonomen Jonas Vlachos."

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5413064