Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

måndag 25 november 2013

Friskolorna – here it goes

ur VK.se
"Tyvärr blir jag inte ett dugg förvånad när jag ser Uppdrag gransknings reportage om friskolornas sätt att sålla mellan elever. Att Björklund står handfallen och blir upprörd är självklart – men frågan är hur det kan vara en så stor överraskning för honom? Så länge skolor (och övrig välfärd) tillåts att gå med vinst så kommer människor, profitjägare, att försöka krama ut dessa verksamheter på pengar. Det är inte lönsamt för friskolor att behöva ha massvis med olika hjälpresurser som barn med en strulig bakgrund eller med diagnoser kan kräva – och därför sållas de bort.
En elev som genererar vinst till skolorna är en elev som har lätt för sig i skolan och som inte ställer till med trubbel. För en sådan elev kan skolan inkassera skolpeng, men behöva lägga minimala resurser.


Jag menar, vi kan se hur friskolor tar ut massvis i vinst. Vad tror Björklund att pengarna kommer ifrån? 1+1 = 2. Och det bör han kunna lägga ihop."

Fanny Eriksson

http://blogg.vk.se/fanny/2013/11/04/friskolorna-here-it-goes/