Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

tisdag 3 december 2013

Friskolor förlorar elevintagningen

Friskolorna förlorar nu med all sannolikhet rätten att anta elever. I stället tar kommunerna över det ansvaret.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande är den politiska enigheten stor att ändra systemet.
Såväl S-ledaren Stefan Löfven som Sverigedemokraternas talesperson i utbildningsfrågor Carina Herrstedt föreslog på fredagen att friskolorna fråntas rätten att sköta antagningen. I stället bör kommunerna sköta antagningen till såväl kommunala skolor som friskolor.
Och utbildningsminister Jan Björklund (FP) tycker att det är en bra idé.
– Jag är helt öppen för det, jag tror att det kan vara en god idé. Och det bör nog då vara på kommunal nivå. Jag kommer nu sätta i gång departementets jurister på detta, säger han till TT.
Ökad öppenhet
– Det skulle ge ökad öppenhet och transparens, men det skulle inte lösa alla problem. Det Uppdrag granskning pekade på var delvis ett annat problem, när föräldrar ringer till en skola och frågar om det finns plats och får nej. Då gör man sig nog inte besväret att fylla i en ansökan, säger Björklund.
Även friskolorna själva tycker att det kan vara en bra idé.
– Men man ska komma ihåg att det i sig inte gör att man kommer åt det problem som visades i Uppdrag granskning. Där handlade det ju om bemötandet och dialogen innan man lämnar in en ansökan, säger Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund, till TT.

Helst frivilligt
Men frågan är om det innebär ett slags omyndigförklarande av friskolorna, om de inte får sköta antagningen.
– Det får man ju fråga dem som kommit med förslaget, men det är klart att det innehåller en viss grad av kritik. Vi har en läxa att göra, men det kan också innebära en avlastning för friskolorna, säger Nyberg.
Moderaternas utbildningspolitiske talesman Tomas Tobé anser också att det vore en bra lösning, men vill helst se en frivillig överenskommelse i stället för lagstiftning.

Owe Nilsson

 http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2162867-friskolor-forlorar-elevintagningen