Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

onsdag 18 december 2013

Verkligheten i en Academediaskola

Skolan "anmäldes i fjol av en förälder som ansåg att sonen fick för lite undervisningstid. Föräldern skriver att klassen hade lektioner mellan klockan 10 och 14 nästan varje dag, inklusive lunch. När en lärare var sjuk togs inte vikarier in, enligt anmälan. I våras tog sonen studenten. ”Flera dagar i veckan var han inte i skolan alls eftersom man inte tog in vikarier. Nästan ingen i klassen fick godkänt i matematik eftersom eleverna inte klarade de nationella proven”, säger pappan till SvD.
Skolinspektionen avslutade ärendet utan anmärkning.

Mikael Elias teoretiska gymnasium startades 2007 när skolkoncernen Academedia köpte gymnasiegruppen NTI-gymnasierna. Vissa blev Mikael Elias teoretiska gymnasium. Academedia blev då landets största friskolekoncern. Academedia ägs av Wallenbergsfärens och Investors riskkapitalbolag EQT.

Mikael Eliasskolorna hade knappt 2000 elever under vårterminen 2013. Skolan i Norrköping ska stängas och tog inte in nya elever i höstas.

SvD har granskat skillnaden mellan kursbetyg och resultat på nationella prov i matematik i årskurs 1. Vi har tittat på de två proven 1B och 1C (beroende på program) för vårterminen 2012 som Skolverket registrerat eftersom detta prov fanns registrerat på flest skolor. Siffrorna visar andelen elever som fått högre betyg på kursen än vad resultatet på nationella provet motsvarat. För vissa skolor saknas uppgifter hos Skolverket.

Snitt i riket
Matematik 1B: 38,1
Matematik 1C: 23,7
Karlskrona
1B: 50,0
Sundsvall
1B: 68,8
Falun
1B: 37,5, 1C: 92,9
Göteborg
1B: 16,7
Norrköping
Matematik 1C: 65,0
Sollentuna
1B: 50,0, 1C: 56,3
Stockholm
1B: 14,0, 1C: 11,6
Örnsköldsvik
1B: 42,9
Eskilstuna: Ingen uppgift
SvD" http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skillnader-mellan-betyg-och-nationella-prov_8723274.svd