Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

lördag 25 januari 2014

Arbetsgrupp ska rädda brottningsgymnasiet

Klippan kan få behålla sitt brottningsgymnasium. En arbetsgrupp ska nu försöka sänka kostnaderna och rädda utbildningen.

Allt pekade mot en nedläggning. På måndag skulle barn- och utbildningsnämnden (bun) skrota brottningsgymnasiet på Klippans gymnasieskola.

Det årliga underskottet på två miljoner kronor var, enligt kalkylen, för stort för att motivera kommunen att fortsätta subventionera topputbildningen.


Efter ett möte på hotellet i torsdags kväll ser pendeln dock ut att ha svängt. Politiker efter politiker föll till föga för påtryckningar och beslöt att en arbetsgrupp ska skapas vars mål blir att försöka rädda utbildningen.

Uppdraget är att hitta besparingar så att underskottet kan begränsas till högst en miljon kronor per år.
– Kommunen har inte haft någon diskussion med brottningsförbundet, inte med brottarklubben eller med personalen på gymnasiet heller för att hitta en lösning. Självklart måste man utreda detta ordentligt först, säger Gunnel Johansson (C).

Under ledning av kommundirektör Hans-Åke Lindvall ska gymnasiechef Mattias Säflund, brottarklubbens ordförande Rune Pettersson, fritidschef Börje Norén och brottningstränare Fariborz Besarati hitta ett fullgott förslag som är billigare för kommunen.
– Jag tror att vi har relativt goda förutsättningar att nå fram till en lösning, säger Hans-Åke Lindvall.
Betyder den här svängningen att kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden saknar tillräckligt underlag i frågan?
– Nej, både bun och kommunstyrelsen har haft fullständiga underlag. Det som har hänt med tiden är att vi fått igång ett resonemang med brottningen som varit väldigt konstruktiv. Det är inte säkert att vi haft samma diskussion utan det nedläggningsförslag som kommunstyrelsen förordade, säger Hans-Åke Lindvall.

Men det brådskar att hitta en lösning. Redan om någon vecka måste arbetsgruppen presentera någon slags förslag för politikerna. Hans-Åke Lindvall känner sig, trots det, lugn:
– Det är viktigare att det blir rätt än att det går fort.
Längs processen har kritik framförts om att förslaget om nedläggning skulle vara någon slags panikåtgärd av politiker som känner sig pressade av kommunens dåliga ekonomi.
– Det har talats om det, men det håller jag inte alls med om. Det har gått fort, men det har inte varit någon panik, säger Hans-Åke Lindvall.
Rune Pettersson, ordförande i Klippans Brottarklubb, var av naturliga skäl lättad på fredagen.
– Vi ska ta fram ett konkret förslag som innebär ett underskott som inte är större än vad politikerna kan stå ut med, säger han.
– Vi kommer att lyckas med detta. Det ska inte bli aktuellt att lägga ner brottningsgymnasiet, säger han.
Daniel Persson

http://hd.se/klippan/2014/01/25/arbetsgrupp-ska-radda/