Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

lördag 18 januari 2014

Naturbruksgymnasiet i Östra får leva vidare

HD.se:
Beskedet kom strax före jul: Naturbruksgymnasiet i Östra Ljungby får leva vidare, fast i privat regi. I  går firades det dubbelt i skolans nyinvigda uppehållsrum.
Först sa Skolinspektionen nej. Det fanns för många brister i den ansökan ägarna bakom Segragymnasiet skickat in, menade myndigheten. Först efter att de fyra entreprenörerna bakom Sveriges Naturbruksgymnasium AB, kompletterat sin ansökan blev det grönt ljus.
Den 18 december ifjol fick de beskedet.


Därmed kan eleverna i de första och andra årskurserna andas ut.
Helena Esbjörnsson, rektor på naturbruksgymnasiet, hoppas nu att myndigheterna ska gå samma väg rörande gymnasiesärskolan. Även den vill Segragymnasiet nämligen driva vidare i privat regi.
– Vi har elva elever där i dag, varav fem tar studenten i vår. Vi tycker att det är en jättebra utbildning, säger Esbjörnsson, som kommer att bli kvar som rektor när skolan blir privatägd.
I går förmiddag bullades det upp med tårta på skolan. Förutom klartecknet från förvaltningsrätten firades också att skolan, efter alla år, äntligen fått ett uppehållsrum värt namnet.
I det nyinvigda huset ska skolans elever kunna umgås och fika utan att behöva gå långa sträckor från skolan.

Sandra Svensson, som tar studenten i vår och sitter med i elevrådet, hade flera skäl att vara glad i går. Även om hon inte berörs av att skolan får leva vidare, kände hon sig lättad att det blir så.
– Det spelar roll för mig ändå. Jag har ju rekommenderat vänner att studera här och tror jättemycket både på skolan och på deras nya ägare. Jag hoppas att de lyckas.
Ända sedan hon började på skolan har framtiden varit osäker. På höstterminen 2012 beslutade Klippans kommun att de skulle lägga ner skolan, därefter var det länge oklart vad som skulle ske med utbildningen.

– Jag har varit beredd att söka andra utbildningar. Sedan när jag förstod att ägarna skulle gå in och ta tag i det på det här sättet blev jag glad.
Förutom eleverna var även delägarna med på gårdagens firande:
– Det är inte lika lätt i dag att få tillstånd, bland annat på grund av alla kritiska skriverier om friskolor. Vi var medvetna om att det skulle bli en komplicerad process, nu kan vi äntligen blicka framåt och ta tag i de delar vi vill få på plats, sa en av dem, Johan Bengtsson.
Daniel Persson

http://hd.se/klippan/2014/01/14/klartecken-firades-med-tarta/