Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

onsdag 22 januari 2014

Oro på brottningsgymnasiet efter nedläggningshot

"Brottningsgymnasiet hotas av nedläggning. Då hoppas eleverna att politikerna kovänder och hittar en lösning. På tisdagen besökte tidningen den nedläggningshotade utbildningen.
Träningspasset är över i hangaren på det gamla F5-området. På de färgglada brottarmattorna stretchar några elever ut.

Sedan förra veckan är framtiden för brottningsgymnasiet på allas läppar. Vad ska ske med den nationellt kända utbildningen som i flera decennier lockat landets bästa brottare till Klippans gymnasieskola?

– Troligen får vi flytta hem, säger Emmy Mared, 16, uppgivet.
Om inget dramatiskt sker före måndag tyder allt på att utbildningen kommer att läggas ner. Klippans kommun anser sig inte ha råd att årligen gå back två miljoner kronor för att ståta med en utbildning för landets 22 mest lovande brottare.
För eleverna som går på brottningsgymnasiet i dag är det en mindre katastrof.
– Man har offrat så mycket hemifrån för att komma hit. Gamla vänner och resten av livet som man lämnade, om det inte vore för brottningsgymnasiet hade man ju stannat hemma, säger Ida Stenberg, 17.

En del av eleverna har till och med köpt lägenheter, berättar de. Trots sin egen hängivenhet vet de inte längre om skolan kommer ha plats för dem i höst.
18-åriga Julia Alalehto har flyttat ända från Luleå för att kunna sparras med de bästa i sin sport. Liksom de övriga flickorna på brottningsgymnasiet har hon representerat landslaget. Ingen annanstans än i Klippan kan hon få så bra motstånd som just här, berättar hon. Även om hon tar studenten i vår är hon orolig för vad som ska hända.
– Vi har satt upp namnlistor på skolan och skrivit brev till kommunen, säger Emmy Mared.
På bara några dagar har man fått in 400 namnunderskrifter. Parallellt har flera hundra uttryckt sitt stöd via en nystartad grupp på Facebook. Förre världsmästaren Martin Lidberg är en av flera som hoppas att utbildningen blir kvar.

Häromdagen deltog några elever i möte med kommunledningen om brottningsgymnasiets framtid i Klippan. Julia Alalehto och Emmy Mared var två som var med för elevernas räkning.
– Tydligen är det nu upp till barn- och utbildningsnämnden att avgöra hur det ska gå. Ännu är det inte helt bestämt, säger Julia Alalehto, med visst hopp i rösten.
Bland eleverna saknas det inga förslag om hur man ska spara:
– Vi har verkligen försökt lägga fram olika förslag. Bland annat försökte vi räkna på vad det skulle innebära ekonomiskt när Klippan får riksintag, fortsätter hon.
Vad skulle det betyda för er om brottningsgymnasiet läggs ner?
– Då kan man ju bli tvingad att flytta hem och börja träna med sin hemklubb igen. Där skulle jag inte få alls lika bra träning som här. Risken är stor att man tröttnar eller rentav slutar, säger Ida Stenberg.
Daniel Persson"

http://hd.se/klippan/2014/01/22/oro-bland-eleverna-pa/