Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

torsdag 6 februari 2014

Det går bra för flygteknikerutbildningen i Ljungbyhed

I tider av ekonomisk motvind och neddragningar går en gymnasieutbildning i Ljungbyhed från klarhet till klarhet. Nu vill skolan förnya sin riksstatus i ytterligare fem år.
En vanlig skoldag i Ljungbyhed. Framför en flygmotor i hangaren sitter 16-årige Ludvig Nyman från Tygelsjö och låser muttrar.

– Det är för att de inte ska lossna när motorn vibrerar, förklarar han.
Ludvig är en av ett 60-tal elever som läser flygteknik i Ljungbyhed. Långt ifrån alla som söker får en plats på utbildningen som tar in elever från hela landet. Bara tre av dem kommer från det vanliga intagningsområdet. De är från Kvidinge, Östra Ljungby och Åstorp.


De andra kommer mer långväga ifrån och bor på skolans internat.

Rektorn Mikael Johansson går runt och myser. Han har just skickat in en ansökan till Skolverket om att skolan ska få behålla sin status och där
med fortsätta på den inslagna vägen. Att de ska få klartecken från myndigheten är han övertygad om, trots att utbildningen kostar mer än tre gånger mer än en med naturvetenskaplig inriktning.
– Det går bra för oss och våra elever, säger han.

Våra elever får jobb. Till och med under kristiderna, exempelvis efter 11 september i USA när det i princip inte anställdes en tekniker eller pilot på flera år, var företagen intresserade av våra elever.
Situationen är raka motsatsen mot exempelvis brottningsgymnasiet som dras med ett underskott på två miljoner kronor. Flygteknikerutbildningen redovisar ett plusresultat på runt 300 000 kronor per år.
Förklaringen är att elevernas respektive hemkommun står för hela notan för skolningen av de blivande flygteknikerna. Men också att Mikael Johansson aktivt letar efter andra intäktskällor.
Att sälja kortare utbildningspaket till företag och skolor är ett viktigt ben, förklarar han. Bland annat är det tänkt att de ska hjälpa till att bistå en nystartad flygteknikerutbildning i Ronneby med kompetens, något som de i så fall kommer att fakturera för.

– Vi har också en konkret förfrågan från en skola i Shanghai som går ut på att utbilda kinesiska studenter i det europeiska regelverket.
Tror du att det blir viktigare även för andra utbildningar att hitta extraintäkter för verksamheten i framtiden?
– Absolut, säger Mikael Johansson. Att använda lokalerna och kunskaperna man har och tjäna pengar på det tror jag komm
er bli vanligare.
Daniel Persson

http://hd.se/klippan/2014/02/03/en-utbildning-som-star-stadigt/