Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

måndag 17 februari 2014

Friskolorna i Sjöbo är arga och vill ha mer pengar


– Allt fritt företagande är förknippat med risker. Jag har inget svar på vem som stöttar er om ni inte klarar ekonomin"

Den nya skolpengen ger friskolorna mindre intäkter än tidigare. Friskolorna är upprörda och kräver rättning av politikerna.

Men det får de inte, om familjenämndens ordförande Magnus Karlsson (M) får bestämma. Det finns tio friskolor med 229 barn i kommunen. Från årsskiftet infördes en ny skolpeng som ger ersättning per barn och inte per timme, som tidigare.
– Vi är kraftigt upprörda över hur vi blir behandlade av familjenämnden. Det blir en kraftig reducering av våra intäkter. Många barn har långa dagar i förskolan, säger Margareta Ryberg på Brandstad förskola.

Nu vill friskolorna har svar på varför politikerna rycker undan benen för dem och har bjudit in dem till ett möte om skolpengen på Stenänga förskola i morgon onsdag klockan 18.

Magnus Karlsson (M) svarar att förändringen av skolpengen syftar till att skapa en så rättvis fördelning som möjligt mellan alla förskolor. Därför får de nu betalt per barn. Han tror att ersättningarna jämnar ut sig över tiden och att barnen i friskolorna inte är mer på dagis än barn i den kommunala förskolan. Där finns också ”förlorare”

– Allt fritt företagande är förknippat med risker. Jag har inget svar på vem som stöttar er om ni inte klarar ekonomin, menar han.

Själv kommer han inte till mötet, eftersom han har semester.

http://www.skanskan.se/article/20140204/SJOBO/140209874/-/friskolor-arga-over-lagre-skolpeng-