Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

fredag 21 februari 2014

Vinstdriven omsorg missköter sig men stämmer kommunen på 1,8miljoner

"I dagarna har vi kunnat läsa om hur Örebro kommun tog tillbaka skötseln av ett demensboende sedan vårdbolaget Attendo tappat grepp om verksamheten. Inspektionen för vård och omsorg hade riktat skarp kritik mot boendet, anställda och anhöriga hade kritiserat verksamheten.

På Attendo erkänner man till och med problemen. Ändå stämmer man Örebro kommun på 1,8 miljoner kronor för utebliven vinst och goodwillförluster.

Så här kan vi inte ha det. Någon ordning måste det givetvis vara i skolan, på vårdcentralen och på äldreboendet."

Vi har tidigare skrivit om hur Academedia stämmer kommunerna för att få högre ersättning.  http://www.skolval.info/2013/10/dubbelt-sa-stora-forluster-med.html


NA.se:Attendo stämmer kommunen på miljonbelopp

Nu stämmer Attendo Örebro kommun för avtalsbrott efter skandalen på äldreboendet Elgströmska.
Attendo kräver att få mer än 1.8 miljoner kronor av kommunen.

Detta har hänt

Elgströmska huset drevs tidigare av det privata vårdbolaget Attendo. I våras gick personalen ut och kritiserade verksamheten hårt, anhöriga har därefter vittnat om dålig vård. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, har också gjort flera besök och därefter riktat skarp kritik mot verksamheten som bedrivs på boendet.

I oktober bestämde Örebro kommun att häva avtalet med Attendo och man tog över driften från och med den 1 december 2013. Kommunen hänvisar till att i avtalet mellan dem och Attendo står att kommunen har rätt att begära vite om avtalet inte följs, vilket man alltså anser är fallet. Det begärda vitet är på 1,1 miljoner kronor, vilket motsvarar 25 gånger basbeloppet.

Under torsdagen
lämnade Attendo in en stämningsansökan till tingsrätten i Örebro där de i sin tur kräver ett skadestånd av kommunen på drygt 1,8 miljoner kronor.
– Det saknades grund för att häva avtalet. Vi har medgett att det fanns ett arbetsmiljöproblem. Men det var inte så allvarliga brister att det var motiverat av kommunen att säga upp avtalet med oss, säger Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo.

Attendo uppger att vinsten som de gått miste om på grund av att avtalet sagts upp i förtid, uppgår till 1 230 000 kronor. Företaget vill även ha 600 000 kronor av kommunen för att täcka upp den goodwillförlust som man anser sig drabbats av.
– Vi anser att kommunen har feltolkat IVO. Vi vill ha en juridisk prövning av kommunens hävning eftersom vi anser att de skäl de använder inte stämmer med verkligheten., säger Charlotte Näsström Morén.

Stämningsansökan lämnades in till tingsrätten i Örebro under torsdagen.
– Jag har inte läst den ännu, men väntar med spännig på att få se hur Attendo argumenterar. Vi ser det som att vi har haft vattentäta skäl till att säga upp avtalet, säger Rasmus Persson (C), ordförande i programnämnd social välfärd.

Kommunen har sedan tidigare krävt Attendo på 1,1 miljoner kronor i vite.
– Vi gjorde rätt som sa upp avtalet, oavsett hur det går i en juridisk prövning. Det här handlar inte om pengar. Det tror jag både boende och anhöriga håller med om, säger Rasmus Persson.

http://na.se/nyheter/orebro/1.2373729-attendo-stammer-kommunen-pa-miljonbelopp