Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

söndag 2 mars 2014

Allt fler friskolor stänger

De senaste åren har den ena friskolan efter den andra kastat in handduken. De två gymnasieskolorna Vittragymnasiet och JB lämnade kommunen i våras. Samtidigt har flera försök att starta nya fristående grundskolor, bland annat på Valhall park och i JB:s tidigare lokaler på Åsbogatan, stupat på bristande intresse.

Kvar efter Vittras nedläggning finns Vejbystrands skola och förskola med omkring 60 elever samt Peabskolan på Valhall park. Även till deras byggprogram har emellertid antalet förstahandssökanden minskat kraftigt i och med niornas första val till gymnasiet.


Andelen elever inskrivna i friskolor i Ängelholm är i dag bland de lägsta i nordvästra Skåne.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Sven-Ingvar Borgquist (M) är besviken över Vittras nedläggningsbesked.

– Det är jättetråkigt att valfriheten begränsats, nu får vi arbeta mer offensivt för att visa att vi har plats för friskolor i kommunen, säger han.

Har ni som politiker kunnat göra något för att stötta friskolorna?
– Jag tycker att vi både har samverkat och visat oss positiva, men friskolorna har drabbats av en nationell trend samtidigt som våra kommunala skolor har blivit bättre, säger Sven-Ingvar Borgquist.
Kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M) var själv en av Framtidsskolans första elever.

– Den kommunala skolan passar inte alla. Det behövs alternativ och valfrihet. Sett ur det perspektivet är det här såklart jättetråkigt för vår kommun. Samtidigt kan man se det som ett kvitto för den kommunala skolan, friskolorna tvingade in dem i en kvalitetskonkurrens som har gett resultat, säger han.

http://hd.se/angelholm/2014/02/26/valfriheten-har-begransats/