Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

onsdag 5 mars 2014

Friskola tvingas dra ner när en rättvisare fördelning av skolpengen genomfördes

Förskolan Filuren förlorar 20 000 kronor i månaden på den nya skolpengen. Den startade för drygt ett år sedan och nu är oron stor för framtiden.
– Vi förlorar pengar och pratar mycket om hur bemanningen ska se ut och vad vi ska dra in på, säger Annika Johansson, föreståndare för Filuren.
Personalen får lugna föräldrar, som undrar hur det ska gå för förskolan och hur det kan drabba deras barn.

– 75 procent av föräldrarna till barnen på Filuren har gått från den kommunala förskolan till oss, säger Annika Johansson.
Filuren öppnar 5.45 och stänger när sista barnet hämtas 17.30. Tolv timmarsregeln gäller för alla förskolor.

– Vi har många barn som vistas över 35 timmar i veckan. Bara ett barn är här 15 timmar. Nu får vi bara betalt per barn mot per timma tidigare. Familjenämnden säger att den nya modellen skapar rättvisa mellan alla förskolor, men det förstår inte jag. Vi får bara ta in 25 barn. Kommunens förskolor har inget sådant tak. Vi har dessutom ingen backup med städning och administration med allt vad det innebär.

Filuren har inget eget kapital att ta av, till skillnad mot flera andra fria förskolor. Det tycker politikerna att de kan använda till att balansera intäktsbortfallet med.
– Vi kan bara spara på personalkostnaderna. Vi som startade Filuren har en ide´om att ha god kvalitet. Vi är nära barnen och föräldrarna och kan ta snabba beslut och vara flexibla. Det är vår styrka och vi tycker om att arbeta så.

Annika Johansson har inte så mycket att säga om att familjenämnden ändrat spelreglerna för friskolorna. Men det är sättet som det har genomförts på som hon är kritisk till,
– Vi fick information i september av vår kontaktperson på förvaltningen att bidraget skulle beräknas per barn. Sedan hörde vi inget mer. Några pengar nämndes aldrig Den 19 december tog nämnden beslutet och den 3 januari, mitt i helgerna fick vi veta att bidraget sänkts.
Det sände en chockvåg genom kommunens nio fria förskolor.
– Om man ändrar i de ekonomiska förutsättningarna så måste man informera och ha en dialog med de som berörs. Man måste få tid att göra en analys av konsekvenserna så att vi, som är företagare, får en ärlig chans att anpassa oss, säger Annika Johansson.
Friskolorna drivs som föräldra- eller personalkooperativ utan några vinstintressen.

De fria förskolorna är anslutna till FSO, branschorganisationen för fria förskolor. FSO har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten och handläggningen av frågan till JO.
Enskilda friskolor och föräldrar har också överklagat och JO-anmält. En facebookgrupp med föräldrar som kräver dialog med politikerna har bildats.

http://www.skanskan.se/article/20140215/SJOBO/140219678/1016/-/friskola-tvingas-dra-ner-