Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

fredag 7 mars 2014

Friskolor halkar efter i tillsättning av förstelärare

Det kan verka enkelt att utse en förstelärare på skolan - men det är det inte i praktiken.
I alla fall inte om man ska tro Skolverket.
– Det är ganska krävande att utse dem och bestämma vad en förstelärare ska ha för arbetsuppgifter. Dessutom måste detta göras på ett sätt som väcker respekt bland medarbetarna, säger Peter Östlund som är undervisningsråd på Skolverket.

 Vad är det som är krävande?
– Det är krävande att identifiera de skickligaste lärarna. Det är viktigt att det görs på ett sätt så att det väcker respekt och att andra lärare förstår varför en särskild person blivit utvald. Sen handlar det också om att arbetsgivaren måste få klart för sig vilka kvalifikationer som de efterfrågar samt vilka arbetsuppgifter som försteläraren ska ha.


"En lätt process"
Friskolan Karl-Oskarskolan finns i Ronneby och Karlshamn. Där finns inga förstelärare, men inom koncernen finns tre lärare. Att ingen förstelärare hamnade i Blekinge var en slump, det säger Gull-Britt Persson Binnergård som är ansvarig för rekrytering av förstelärare på friskolorna Karl-Oskarskolan.
– Karlshamn var just då nystartad och då var det inte så lätt att komma igång. Vi fick bara tre platser och då blev det inte Ronneby, säger hon.
Även om Peter Östlund på Skolverket säger att processen kan var krävande, så vittnar Gull-Britt Persson Binnergård om andra saker.
– Vi upplevde att det gick relativt lätt, för vi hade gått ut med tydliga kriterier. Vi vill ha bredd i sökningarna, men tanken är också att vi ska kunna sprida kunskap vidare inom Karl-Oskarskolan, säger hon.
– Dels har vi Skolverkets kriterer, bland annat att läraren ska ha legitimation och fyra års arbetslivserfarenhet. Sen ville vi ha de som kunde och ville utveckla undervisningen.
I Blekinge har rekryteringen av förstelärare rullat på bra. Alla kommuner har åtminstone någon förstelärare. Karlskrona kommun sticker ut. Där finns totalt 26 förstelärare.
Peter Östlund är nöjd med Blekinge.
– Vad vi kan se i från de data som vi har tillgång till är att Blekinge har kommit igång fint. Man tillsatte tjänster redan från början i Sölvesborg och Karlskrona, men vi har också fått rapporter att man tillsatt förstelärare i Ronneby redan i början av det här året, säger han.

Friskolor lite sämre
Väljer man att skilja på friskolor och kommunala skolor så finns det en stor skillnad. Överlag kan man säga att friskolor är sämre på att tillsätta förstelärare.
Men enligt Peter Östlund finns det en logisk förklaring.
– De flesta friskolor är små enheter med färre än 75 elever. Vi har förstått att de mindre skolorna får svårt att utse en lärare som ska få den här tydliga ökningen. Det handlar om 5 000 kronor och vi har haft önskemål om att få smeta ut pengarna på flera lärare, men det går inte inom ramen av reformen, förklarar Östlund.
För att hjälpa både friskolor och kommuner i processen att utse en förstelärare kommer Skolverket tillsammans med Sveriges kommuner och landsting och Friskolornas riksförbund göra en konferrensserie.
– Det här är något som vi märker att de mindre fristående skolorna vill ha hjälp med, och vi vill hjälpa dem. Därför blir det fokus på rekrytering och urval. Vi tror att det här är en viktig insats att göra för att hjälpa de fristående skolorna att komma till rätta, och naturligtvis hjälpa även kommunerna med rekrytering och urval i framtiden, säger Peter Östlund.

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=105&artikel=5780471