Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

måndag 10 mars 2014

Friskolor har inte råd att bjuda elever på kulturupplevelser

Den så kallade Sörmlandsmodellen är unik för landet och erbjuder alla skolelever två kulturupplevelser per läsår. Men två av länets friskolor har valt att stå utanför.


I dagarna fick länets skolor höstens utbudskatalog av teater, musik och dans från Scenkonst Sörmland.
Projektet erbjuder alla skolelever två kulturupplevelser per läsår. Men Strängnäs Montessoriskola och Flens Kristna Skola är inte med.
 Montessoriskola står utanför på grund av pengar.– Skälen att välja bort Scenkonst Sörmland har varit akut ekonomiska och svåra prioriteringar. Utbudet är uppskattat och vi köper föreställning igen när vi har råd, säger Claes Lundgren rektor på Strängnäs Montessoriskola.
Skolan försöker erbjuda alternativ. De har på gång olika projekt kopplade till dans, musik och bild som dessutom integreras med undervisningen.

Enligt Strängnäs kommun kan friskolorna där själva bestämma om de vill vara med i Sörmlandsmodellen. Men avtalet som Landstinget har med kommunerna riktar sig till alla de 34,000 skolelever som finns i länet även de som går i en friskola.
För att garantera att alla har tillgång på två föreställningar varje läsår jobbar landstinget tillsammans med kommunerna för att hitta en lösning. De funderar på att se över hur skolpengen delas ut.

– En lösning vore att lägga pengarna till Sörmlandsmodellen i en specifik pott som kommunen hanterar så att skolan inte behöver vara involverad i den ekonomiska transaktionen, förklarar Åsa Kratz, ordförande för nämnden för kultur och utbildning på Landstinget Sörmland.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5784085