Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

torsdag 20 mars 2014

UG: Vinstdriven förskola skulle expandera barnen fick inte mat

I onsdagens Uppdrag granskning visas hur den vinstdrivna förskolan Hälsans förskola bland annat gav barnen lite mat och bristande omvårdnad allt för att det skulle finnas pengar till att köpa fler skolor och expandera. 

Känns det här igen? Många friskolor och friskolekoncerner lägger stora pengar på att expandera och köpa fler skolor. Detta låter så fint att pengarna investeras i verksamheten men i själva verket byggs verksamheten upp för att sedan kunna avyttras med stora vinster, vi har tidigare skrivit om EQTs försäljning av Academedia och Petersvenskolan.

Det är som alltid intressant att se hur verksamhetsföreträdarna hanterar kritiken som kommer, det verkar bara finnas ett tillvägagångssätt och det som vi skrivit tidigare. Där företrädare väljer att svepa in problemen i lite fina ord och formuleringar tillsammans med en tillrättalagd förklaring och deras syn på saken.Hälsans förskola ger barnen vatten och knäckebröd till frukost.
Föräldrar vittnar om lite personal och såriga små rumpor efter blöta blöjor.
– Jag gick ner i tid för att kunna hämta min son tidigt, andra föräldrar tog ledigt från jobbet för att slippa lämna sina barn där, säger mamman Jannika Drugge till Uppdrag Granskning i SVT.

Hälsans förskola startade i Rinkeby 2007. Sedan dess har företaget stadigt vuxit i Stockholm och Uppsala. I dag finns åtta förskolor som enligt hemsidan erbjuder näringsriktig mat och trygghet för alla barn. Men bilden som Uppdrag Granskning ger av Hälsans förskola är betydligt mörkare. Föräldrar och personal vittnar om att barnen får lite mat. Knäckebröd och vatten serveras som frukost och mellanmål, även till de barn som knappt hunnit få tänder.

Sa upp sig efter ett år

På en av förskolorna gick det så långt att föräldrar själva började handla mat för att barnen skulle få mellanmål. Kockarna har haft en budget på 9 kronor per barn och dag - för alla måltider under dagen. För 12 kronor per dag skulle pengarna också räcka till personalens mat.
– Ägarna sa till mig att vara hårdare mot personalen och se till så att de inte åt så mycket, berättar Jessica Malmberg, en av de kockar som arbetat på Hälsans förskola. Hon sa upp sig efter ett år, precis som flera andra som arbetat i företaget.

”Vi har tänkt fel”

Hälsans förskolas vision är att tiofaldiga antalet förskolor på fem år. Målet är att ha 50 förskolor 2015. Får att nå dit måste företaget ha maximal beläggning och minimala utgifter enligt Uppdrag Granskning, som visar att företaget gått med en vinst på 8 miljoner kronor både 2011 och 2012. En av ägarna, folkpartisten och styrelseproffset Bijan Fahimi, säger att företaget i framtiden ska detaljstyra sina chefer mindre och lyssna bättre på sin personal. När det gäller maten erkänner han att budgeten varit för snål.
– Vi har tänkt fel när de gäller de totala kostnaderna. Men hade vi velat ha riktigt billig mat skulle vi ha köpt in snabbfabrikat, säger han.

”Långa köer”

Uppdrag Gransknings reporter Jorunn Collin menar att granskningen visar att marknaden inte förmår att styra de privata aktörerna som driver förskolor eftersom föräldrarna är helt beroende av en förskoleplats.
– Man kan tro att kunderna sviker om verksamheten är dålig. Men så fungerar det inte i förskolevärlden där köerna är långa, säger hon.