Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

onsdag 16 april 2014

Academedia gör 143 miljoner i vinst pengar som kunde gått till bättre utbildning för eleverna.

Vinsterna ökar för landets största friskolekoncerner. Academedia nära niofaldigade sin vinst efter skatt till 143 miljoner kronor, skriver Dagens Industri.
Friskolornas vinster är ett omdebatterat ämne. En genomgång som Dagens Industri har gjort av friskolebolagens senaste årsredovisningar visar att lönsamheten är god. De tre största koncernerna Academedia, Internationella Engelska skolan och Kunskapsskolan har alla förbättrat sitt resultat jämfört med föregående år.

Störst av de tre är Academedia med nära 43 000 elever. Bolaget ökade omsättningen med 9 procent till 5,1 miljarder kronor. Internationella Engelska skolan redovisar en vinst på 66 miljoner och Kunskapsskolan 20 miljoner.
Enligt Dagens Industri har inget av de tre friskolebolagen delat ut något av vinsten till aktieägarna. Academedias vd Marcus Strömberg säger till tidningen att ägaren, riskapitalbolaget EQT, inte heller har någon sådan ambition.
I tidningens genomgång av nio friskoleföretag är det bara PPS Power Planning System som går med förlust, i fjol med 29 miljoner kronor.

http://www.skolvarlden.se/artiklar/hogre-vinster-friskolekoncerner