Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

onsdag 23 april 2014

Bruden Academedia smyckas för försäljning

Landets största friskoleföretag Academedia förbättrade lönsamheten kraftigt läsåret 2012-2013 jämfört med läsåret 2011-2012. Resultatet före skatt ökade med mer än nio gånger till 143 miljoner kronor, skriver Dagens Industri.

Tvåa i vinstligan är Internationella Engelska Skolan med ett resultat på 66 miljoner. Trea är Jensen Education med 25 miljoner, följd av Kunskapsskolan som gjorde en vinst på 20 miljoner.

Krisdrabbade PPS Power Planning System, med drygt 2 600 elever i främst gymnasiet, har däremot inte vänt sina röda siffror. Förlusten läsåret 2012-2013 blev 29 miljoner kronor, jämfört med minus 27 miljoner läsåret dessförinnan, enligt DI.
Både riskkapitalbolaget FSN Capital som äger Praktiska och branschkollegan EQT som äger Academedia utvärderar enligt Dagens Industri möjligheten att börsnotera friskolekoncernerna. Harry Klagsburn, partner på EQT med ansvar för Academedia, uppger att det inte är aktuellt med en ägarförändring just nu men öppnar för möjligheten.


”Vi ser börsen som en möjlig framtida ägarplattform för Academedia, på samma sätt som för alla andra bolag vi äger”, skriver han i ett mejl till tidningen.
Socialdemokraternas är enligt Ibrahim Baylan, skolpolitiska talesperson, emot börsintroducerade skolor medan statsminister Fredrik Reinfeldt passar på frågan och hänvisar till sexpartiuppgörelsen i riksdagens friskolekommitté.

 http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/kraftigt-vinstlyft-i-friskolekoncern_3353172.svd