Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

lördag 12 april 2014

Petersven slår igen – 30 måste byta skola

Petersven slår igen "Det finns inte tillräckligt många sökande att vi kan garantera den undervisning eleverna har rätt till" säger Caroline Ekstrand, verksamhetschef. I själva verket är det förmodligen vinstintresset som inte är tillgodosett, det är helt enkelt för dyrt att utbilda 30st elever och moderbolaget får inte in tillräckligt med vinst. Academedia gjorde enligt aftonbladet en vinst på 333 miljoner under 2013 minus ränteutgifter. Vilken blir nästa skola Petersvenskolan i Klippan? De har redan informerat om att verksamheten går med minus under uppstarten och hur länge accepterar Academedia detta?

Eller som en före detta elev beskriver det: "Har själv gått på PS i Höganäs och jag gick ut nian förra sommaren. När jag började märkte man tydligt att grundarna Peter och Sven-Ingvar verkligen brann för skolan och de var ofta och besökte skolan. När skolan väl köptes upp av Academedia när jag började åttan började man märka att det inte helt stod rätt till, inte nog också att den nya årskullen sexor bestod av drygt 10 elever, min årskull var på drygt 30 elever och den har då mer än halverats två årskullar nedåt. Öppet hus har inte hjälpt och nu har sanningen kommit ifatt dem att det här inte fungerar, jag får se min gamla skola stängas ner och personer jag känner som går kvar får söka sig vidare. Har absolut inget emot friskolor utan jag tror att problemet ligger hos Academedia som inte alls bryr sig om elever utan bara om att pumpa ut så mycket pengar som möjligt. Riktigt tråkigt att behöva se mina gamla lärare bli arbetslösa."


HD.se:
Petersvenskolan ger upp Höganäs och 30 elever måste byta skola. Elever som nu är ledsna och oroliga. "Vi har ett stort ansvar att ta hand om dem", säger verksamhetschefen och lovar att hjälpa till med lösningar.
Petersvenskolan på Litteraturvägen i Höganäs kommer inte att öppna igen efter sommarlovet.
– Det finns inte tillräckligt många sökande att vi kan garantera den undervisning eleverna har rätt till, säger Caroline Ekstrand, verksamhetschef.
I dag har skolan 48 elever i årskurs 6-9. 18 av dem går ut nian till sommaren. De andra måste söka sig till andra skolor.
Både Caroline Ekstrand och tillförordnade rektorn, Fredrik Joneman, hoppas att dessa följer med till någon av Petersvenskolorna i Helsingborg.
– Det är fruktansvärt tråkigt, säger Fredrik Joneman, men tycker sig ändå ha mött stor förståelse på mötet med föräldrarna på torsdagskvällen.
Han säger att han tror att många trots allt kan bli nöjda i slutändan.
– Eleverna har valt PS för att de tycker att det är en bra skola, och i Helsingborg jobbar man på samma sätt, säger han.
– Vi ska sätta oss ner med alla för individuella samtal. Vi erbjuder busskort. Och studiebesök är inplanerade på våra skolor i Helsingborg. Vi lämnar ingen i det här, säger Caroline Ekstrand och lovar även att hjälpa till med skolbyte inom kommunen för elever som inte vill följa med till Helsingborg.
Emma Björklund, Elin Sandberg och Matilda Andersson går i åttan och är bedrövade över beskedet. De oroar sig över att få nya lärare – och allt annat som blir nytt – det sista viktiga året när de ska välja till gymnasiet. Och så skulle de ju ha åkt till Polen ihop i nian...
– Att splittras när vi ska gå sista året är jättetråkigt och jobbigt, säger Emma Björklund.
Själv vill hon nog inte pendla till Helsingborg, utan det lutar åt skola i hemkommunen.
Elin Sandberg är däremot inne på att välja PS i Helsingborg.
Matilda Andersson vet inte.
– Men det suger att inte få gå nian med dem, säger hon och nickar bort mot de andra i klassen.
Eleverna kommer att erbjudas plats på såväl andra Petersvenskolor som på Pysslingskolan, Västra Allé i Maria Park – skolor som alla har samma huvudman. Rektorn och de fyra lärarna får jobba vidare på andra PS-skolor. Och kanske kan en del elever få ha kvar sina lärare, säger Caroline Ekstrand.
Förskolan Kruset berörs inte av PS stängning utan kommer att fortsätta med sin verksamhet som vanligt i lokalerna.
Helena Schoug

http://hd.se/hoganas/2014/04/11/petersven-slar-igen-30-maste-byta/