Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

torsdag 8 maj 2014

Lagförslag om krav på "huvudsyfte" för bolag som driver friskolor - S och MP vill skärpa kraven

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill att kraven på friskolorna skärps ytterligare. Regeringens proposition är endast ett första steg, enligt Stefan Löfven.


Socialdemokraterna vill att kraven på friskolorna skärps, rapporterar tidningen Riksdag och Departement. Bland annat vill partiet att det ska bli obligatoriskt för skolorna att inhämta ett tillstånd från Skolinspektionen och att ingå ett samarbetsavtal med kommunen.

Dessa förslag är en addering till regeringens proposition, som presenterades i början av april och som väntas träda i kraft vid årsskiftet. Propositionen bygger på en uppgörelse mellan allianspartierna samt Socialdemokraterna och Miljöpartiet, rapporterar tidningen.
– Den är ett första steg, men vi måste gå vidare. Vi vill driva tuffare krav i riksdagen för att stoppa överetableringar, minska segregationen i skolan och för att öka kvaliteten i skolan, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven om propositionen.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet kräver att utbildning måste stå som huvudsyftet i friskoleföretagens bolagsordning. Det innebär att utbildning går före vinst och utdelning till ägarna, något som i dagsläget inte är självklart.
Förslagen innebär enligt dem att det ska bli svårare för oseriösa bolag att etablera sig och minska risken för konkurs och överetablering. Ett större ansvar läggs på staten och kommunerna när det gäller kontrollen av friskolorna.

http://www.dagensjuridik.se/2014/04/lagforslag-om-krav-pa-huvudsyfte-bolag-som-driver-friskolor-s-och-mp-vill-skarpa-kraven