Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

onsdag 14 maj 2014

Nya beskedet om friskola: Öppnar inte

Friskolan Procivitas, uppbackad av riskkapitaljätten EQT, lovade att bli Stockholms bästa skola vid öppningen i höst.
Men nu, endast två veckor innan intagningen till gymnasiet, nås föräldrar och elever av beskedet: Det blir ingen skola.
– Vi uppfattade dem som seriösa. Vi vill förstå vad som hänt och varför, säger Göran Frislund vars dotter hade Procivitas som förstahandsval.
 
Utan förvarning landade brevet på hallmattorna i måndags. Närmare 200 elever i nian som kryssat i Procivitas som gymnasieval till hösten nåddes av beskedet att skolan inte har möjlighet att öppna.

Om två veckor, 17 april, får landets nior sitt preliminära besked om sitt gymnasieval. För de 74 elever som valt Procivitas som förstahandsval är tiden nu knapp att göra ett nytt val.
– Var går egentligen gränsen för skolors ansvarstagande och hur kommer det sig att privatskolor har möjlighet att chansa sig in i en skolprocess? frågar sig en upprörd förälder som önskar vara anonym.
Procivitas driver i dag tre gymnasieskolor i södra Sverige, som ägs av friskolekoncernen Academedia, som i sin tur ägs av Wallenbergarnas riskkapitalbolag EQT. Friskolan målar upp sig själv som en elitskola, med de bästa lärarna och bästa eleverna.
Tillstånd att driva friskola i Stockholm fick Academedia i fjol av Skolinspektionen. Därefter påbörjades arbetet med att hitta lämplig lokal.
Vid Gärdet i Stockholm lyckades Academedia förhandla sig lokaler som ägs av Försäkringsbranschens Pensionskassa, FPK.
Problemet var bara att Academedia underskattade tidsåtgången för renovering, trots att föräldrar och elever besökte lokalerna under ett "Öppet hus" i januari.

Föräldrar besvikna över beskedet

Skollokaler har högre krav vad gäller bland annat brandsäkerhet och ventilation. Stockholms byggnadskontor dröjde med tillståndet för ombyggnation och Academedia såg sig tvingat att dra tillbaka sina skolplaner.
– Vi pratade med rektorn och företrädare för Procivitas redan i januari och fick en tydlig försäkran om att skolan skulle öppna. Jag önskar att friskolor tar större ansvar än så här, säger Göran Frislund, besviken förälder.
Strax efter att Academedia skickade ut brevet till berörda elever gav också Stockholms stadsbyggnadskontor avslag på Academedias planer på ombyggnation.
– En skola som Procovitas kan inte flytta in i halvfärdiga lokaler. Vi insåg att tiden höll på att rinna ut. Det är ett förfärligt beslut att fatta och jag förstår att föräldrar är upprörda. Det var viktigt för oss att ge eleverna beskedet så att ett omval till gymnasiet kan göras under ordnade former, säger Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog.
Tillståndet från Skolinspektionen att bedriva friskola gäller bara i ett år. Nu måste Academedia ansöka på nytt och det dröjer i så fall till hösten 2016 innan Procivitas kan öppna i Stockholm.
– Antalet elever som sökte till skolan var inte så högt som vi önskade. Nu ville vi ändå starta skolan men kombinationen av flera saker gjorde att vi var tvungna att fatta detta beslut, förklarar Paula Hammerskog.

"Absolut ingen budgetfråga"

Friskolekoncernen Academedia, i vilken Procivitas ingår, hade för räkenskapsåret 2012-2013 en omsättning på 5,1 miljarder kronor och resultatet var 143 miljoner kronor, att jämföra med 15,5 miljoner året dessförinnan.
Ni skulle ha tjänat mer pengar om fler elever hade valt Procivitas till hösten. Att ni inte öppnar handlar det snarare om budgeten?
– En skola går aldrig med överskott under de första åren. Det kostar mycket pengar att starta en skola så det är absolut ingen budgetfråga.

 http://www.expressen.se/nyheter/nya-beskedet-om-friskola-oppnar-inte/