Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

fredag 16 maj 2014

Omstridda bolag intar friskolor


Drygt var fjärde friskoleelev i Stockholms län går i en grundskola som ägs av riskkapital­bolag. Moderaterna och Folkpartiet vill stoppa bolagen – Socialdemokraterna tvekar.

Drygt var fjärde friskoleelev i Stockholms län går i en grundskola som ägs av riskkapital­bolag. Moderaterna och Folkpartiet vill stoppa bolagen – Socialdemokraterna tvekar.
Tre av de största bolagen på län­ets grundskolemarknad – Vittra, Pysslingen och Internationella engelska skolan som tillsammans har 42 skolor med totalt 12 343 elever – ägs till största delen av två riskkapitalbolag.
Vittra och Pysslingen har tagits över av Academedia som i sin tur ägs av Wallenbergkontrollerade EQT. Internationella engelska skolan – som till hösten startar två nya skolor, i Liljeholmen och Tyresö – av det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates.


För Stockholms län innebär det att 26,4 procent av friskoleeleverna i grundskolan går i riskkapitalägda skolor, enligt Skolverkets statistik för läsåret 2013/2014. I höstas deklarerade finansminister Anders Borg (M) att han vill ha bort risk­kapitalet från utbildningssektorn.
– Jag tycker att den ägarprövning vi skall göra bör landa i att det är långsiktiga uthålliga och kompetenta ägare. Det tycker jag talar för att det inte bör vara riskkapital­bolag på det nuvarande sättet i fram­tiden, sade Borg.
Eva Lindström, f d riksrevisor och regeringens särskilda utredare i Ägarprövningsutredningen, menar att politikerna underskattade dynamiken och attraktionskraften i välfärdsmarknaden.
– Vi ska utreda om det är juridiskt möjligt och lämpligt med kriterier för varaktigt ägande av framför allt friskolor. Som jag ser det är kontinuitet en viktig del av kvaliteten, om det fungerar bra, säger hon.
Om utredningen kommer fram till att det är möjligt att införa krav eller kriterier ska den också lämna förslag på övergångsregler för verksamhet som redan är i drift. Ägarprövningsutredningen ska vara klar i november.
I Stockholms stad är andelen friskole­elever i riskkapitalkontrollerade skolor något lägre än i län­et – 19,3 procent i sammanlagt 14 grundskolor.
– Riskkapitalister har inte i utbildningssektorn att göra. De kan vara problematiska som ägare, bolagen kan fatta beslut som är för kortsiktiga för verksamheten, säger skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).
Hon anser visserligen att Stockholms stads erfarenhet av Pysslingen och Internationella engelska skolan är väldigt positiv.
– Men det är en principiell fråga också, långsiktigheten är väldigt viktig. Jag är övertygad om att det kommer att ske förändringar, säger Lotta Edholm.
Robert Noord, vice ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms län och oppositionsråd i Haninge, är inte lika bestämd.
– Vi har nog varit lite för naiva. Man såg för sig att friskolorna skulle vara personal- och föräldrakooperativ, sedan gick det rasande fort. Jag vill inte säga att det bara har blivit dåligt, men vi har sett en del avarter, säger Robert Noord.
Han påpekar att Socialdemokraterna är ”väldigt tydliga med att vi måste bli bättre på tydliga kvalitetskrav”.
– Det har varit möjligt att göra vinst på sämre kvalitet i skolan. Nuvarande regelverk har inte fungerat, det bygger på tilltro och att alla gör rätt för sig, säger han.
Vill ni, likt finansministern, säga nej till riskkapitalbolag i skolan?
–  Det är svårt att uttala sig på det sättet. Men det måste vara långsiktiga ägare som jobbar för att utveckla skolan. Snabba klipp som affärsidé är olämpligt, men jag tycker inte att man ska vara kategorisk och stänga dörren, säger Robert Noord.
Mia Tottmar

 http://www.dn.se/sthlm/omstridda-bolag-intar-friskolor/