Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

måndag 25 augusti 2014

Gymnasieungdomarna väljer bort friskolor

Friskolorna får stå åt sidan när gymnasieutbildning ska väljas till hösten.
I år lockar de samhällsvetenskapliga linjerna flest sökande. Det finns även ett stort intresse för bygg- och teknikutbildningar. Däremot drar sig ungdomarna för att välja friskolor.
– Det vi kan se är att ansökningarna till friskolor minskar generellt, det är en liten nedgång. Det är förmodligen efter andra friskolors konkurs, till exempel John Bauer och några andra skolor i Norrköping som har slagit igen. Det kan finnas en rädsla att det ska gå på samma sätt för vissa av de andra friskolorna efter debatten som var förra året, säger Peter Gustafsson på Utbildningskontoret.

Peter Gustafsson understryker dock att detta inte gäller för alla friskolor:
– Kunskapsgymnasiet är fortfarande väldigt populärt och har fortfarande ett stort antal sökande. Även Curt Nicolin i Finspång är populära och fyller sina platser. Förmodligen eftersom de är mer nischade.
De samhällsvetenskapliga programmen är populära på ett flertal skolor. På Hagagymnasiet sökte 380 behöriga elever till samhällsvetenskapsprogrammet, vilket är det program som haft flest sökande i år. Trenden håller i sig på flera skolor där samhällslinjen är den mest sökta.
– Hagagymnasiets samhällslinje och samhäll-natur är väldigt populära men sedan är Hagagymnasiet en väldigt populär skola överhuvudtaget. Många vill gå där, säger Peter Gustafsson.

 http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/default.aspx?articleid=7186972