Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

tisdag 19 augusti 2014

Om Petersvenskolans ägare: Det är ett ovärdigt missbruk av skattepengar.

"Samma fenomen återfinns hos skolkoncernen Academedia. Koncernen äger 30 skolbolag, bland annat skolföretaget Pysslingen, som i sin tur äger Atheneskolan i Visby.
Academedia har ständigt hävdat att de återinvesterar all vinst i skolverksamheterna - men Aftonbladet kunde visa förra året är det en sanning med rejäl modifikation. Det visar sig att koncernen också äger tre holdingbolag, och att alla skolbolag som Academedia äger för över sina vinster till ett avholdingbolagen, Academedia Support AB.
Nu blir det siffertungt, men dock väldigt viktigt och skrämmande: senaste året förde Academedias drygt 30 skolföretag över 381 miljoner kronor till Academedia Support AB. 333 miljoner av dessa lämnades sedan vidare i koncernbidrag - men inte till Academedia.
De har gått till tre andra holdingbolag i Academedias organisationsträd, och planerats in i räntesnurror och lån. 333 miljoner i ”koncernbidrag” har omvandlats till direkt vinst.
Academedia har alltså lyckats undvika att betala bolagsskatt, samtidigt som de gör vinster på ungefär 6 300 kronor per elev. Är det försvarbart?
Academedia och Attendo är inte ensamma - de är bara toppen av isberget. I Sverige finns i dagsläget koncerner som är direkt beronde av att bli gödda med skattepengar, och de fortsätter att vinstmaximera och skatteplanera. Miljardbelopp av våra skattepengar går till koncerner som duckar för att göra investeringar i den vård och skola de säger sig värna, för att istället göra rejäla vinster.
Dina och mina skattepengar snurrar runt i holdingbolag på Caymanöarna. Det är skamligt. Det finns de som kallar detta för kapitalism - det är det inte. Det är ett ovärdigt missbruk av skattepengar."

http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=9988337