Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

tisdag 2 september 2014

Om Academedias grundare: Struntar i barnen

Alla barn behöver inte lära sig lika mycket i skolan. Det hävdar riskkapitalisten Bengt Stillström i en debattartikel i Dagens Industri i veckan. Han menar att den likvärdiga skolan är en utopi, inte minst för att elever från resurssvaga hem inte klarar av att lära sig lika mycket som de duktiga eleverna. Därför är det både slöseri med resurser och tid att försöka få alla barn att klara skolan. Istället ska samhället satsa på de bästa eleverna, menar Stillström.
Mannen som uttrycker dessa åsikter är inte vilken man som helst.

Han är grundaren av friskolejätten Academedia. Alltså det utbildningsföretag som i dag är störst på den svenska skolmarknaden och drar in miljoner i vinst. Visserligen har Stillström sålt vidare bolaget men det är intressant att närstudera vad grundaren har för syn på skolans uppdrag.


Det går tydligen bra att tjäna pengar på barnen men att ge dem kunskap verkar inte vara lika viktigt. Och kanske kan Stillströms synsätt förklara varför det är lägre lärartäthet i vinstdrivande skolor än kommunala.
I går presenterade Socialdemokraterna ny statistik som visar att de största vinstdrivande skolkoncernerna kan ha upp till 40 procent fler elever per lärare. På så sätt gör bolagen vinst.
Stefan Löfven (S) tycker inte att riskkapitalbolag har något i skolan att göra eftersom de saknar långsiktighet.
–Det kan inte vara ok att få skattemedel och sedan dra ner på skolpersonal för att göra vinst och försämra kvaliteten, sa Löfven.

Partiet föreslår bland annat att det ska vara hårdare krav på lärartätheten för den som vill driva en skola. Det är bra.
Barnen har alltför länge fått betala priset för den ojämlika skolan. Och det kommer inte att vara riskkapitalister som Bengt Stillström som vänder den trenden.