Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

torsdag 4 september 2014

S i Göteborg vill spara – med friskolehinder

Socialdemokraterna i Göteborg vill spara miljoner åt skolan – genom att försvåra etableringar för friskolor.
Det är partiets vallöfte som presenterades under tisdagen.
– Så som friskoleetableringar sköts i dag blir det ett slöseri. De senaste fyra åren har 158 miljoner från utbildningsförvaltningen gått till omställningskostnader i stället för skolan. säger Anna Johansson (S), biträdande kommunalråd i Göteborg.Förra veckan presenterade Socialdemokraterna ett av sina vallöften. Då var det ett slags äldrehotell som ska fungera som avlastning för hemtjänsten. På tisdagen presenterade de sitt nya löfte på Gustaviskolan i Göteborg, och då stod skolan i centrum. Socialdemokraterna menar att det råder en enorm överetablering av skolor i staden.
– Vi ser en enorm överetablering av friskolor, samtidigt som elevkullarna minskat. Eleverna flyttar från en skola till en annan och kommunen får betala både för de gamla lokalerna, såväl som för nya etableringar, sa Anna Johansson, biträdande kommunalråd.

158 miljoner

Hon var tillsammans med kommunalråd Anneli Hulthén (S) på plats och sa att man hoppas spara runt 158 miljoner kronor. Detta genom att försvåra för nya etableringar.
– De senaste fyra åren har 158 miljoner från utbildningsnämnden gått till omställningskostnader i stället för lärare och utbildning. Många friskolor gör ett jättebra jobb, men det finns just nu ingen gräns för hur många skolor som kan etablera sig, sa Anna Johansson.

Ska höja studieresultaten

Sitt förslag vill Socialdemokraterna få igenom genom att få Skolinspektionen att ändra sina regler. Att kommunen ska få rätt att kunna säga nej till nya friskoleetableringar och således ha sista ordet.
– Vi vill att en fristående skola ska få starta om man har ett samverksavtal med en kommun. Har man inte det vill vi inte att man ska kunna starta upp en verksamhet, förklarade Anna Johansson.
Socialdemokraterna tror att de tillskjutna pengarna kommer att höja kvaliteten och studieresultaten.
– Vi har satsat på de elva skolorna som har lägst måluppfyllelse och sett att det gett resultat. När statistiken för våren kom såg vi ett trendbrott. Det finns andra åtgärder som behövs, men skolorna behöver arbetsro, metodfrågor, möjlighet att ge bäst stöd, vård och innehåll, då är det här en hjälp, säger Anna Johansson.

Hulthén om Reinfeldt

Enligt Anneli Hulthén så kommer Socialdemokraterna att presentera fler vallöften under de kommande veckorna. Hon svarade också på kritiken som Fredrik Reinfeldt framförde mot majoriteten under sitt Göteborgsbesök i måndags.
– Jag tycker det lägger ribban på diskussionen. Oppositionen i Göteborg klarar inte av diskussionen med majoriteten och tar hit Reinfeldt, säger Hulthén, som dock håller med om att det är en viktig valfråga.
– Det har byggts för lite i hela landet och vi ligger långt från målen. Dels behöver vi öka bostadsbyggandet, men också fler hyresrätter.
Men först står alltså skolan på agendan för Socialdemokraterna. Gustaviskolans rektor Henrik Wennberg var på plats under presskonferensen. Han tycker förslaget är ett steg i rätt riktning.
– Det kan nog hjälpa oss i våra förutsättningar. Det är absolut inte allt, men pengarna hjälper till att bygga en organisation. Den största delen är kunnig, motiverad personal och kompetensen, och då är detta en del, säger Wennberg.

http://www.expressen.se/gt/s-i-goteborg-vill-spara--med-friskolehinder/