Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

fredag 31 oktober 2014

Skärpta regler oroar friskolor och föräldrakooperativ

Kraven på privata aktörer i skolan och förskolan kommer sannolikt att skärpas. Nu finns en oro framför allt bland mindre aktörer som föräldrakooperativ kring vad de nya reglerna kommer att innebära.

Regeringen tillsatte häromåret en kommitté som ska se över reglerna för vinstuttag från friskolor och skärpa kraven på en stabil ekonomi. Nu finns en oro framför allt bland mindre aktörer kring vad förslagen kommer att innebära och om de kommer att nå upp till de nya kraven.

I ett föräldrakooperativ är det inte alltid lätt för föräldrar att sätta sig in i förskolornas ekonomi eller att som lekman lära sig att driva ett företag, säger Marie Olsson, ordförande i föräldrakooperativet Jordgubben på Rödön utanför Östersund.
– Vi är trots allt lekmän som föräldrar, säger Marie Olsson.
Utredarna i den så kallade ägarprövningsutredningen är mitt uppe i sitt arbete och räknar inte med att vara klara förrän tidigast till årsskiftet. Men föräldrakooperativen kommer att finnas kvar som driftsform, säger Kristina Eriksson Stefansson, som är huvudsekreterare i utredningen.
Hon säger att ideella verksamheter inte ska vara oroliga, även om de ekonomiska direktiven med största sannolikhet kommer att skärpas. Om Marie Olsson fick önska sig något till Jordgubben så är det mer pengar för att kunna hjälpa barn med särskilda behov.
– Jag skulle önska att vi hade bättre resurser för det, säger hon.
Pernilla Anth Jacobsson

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5993260