Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

fredag 24 oktober 2014

V-politiker kritiseras – tjänar pengar på skolor

Vänsterpartisten och före detta skolforskaren Hans-Åke Scherp har kritiserat alliansen för vinstintresset som drivkraft i friskolor.
Samtidigt har han själv plockat ut över en miljon skattekronor i aktieutdelning på att sälja utbildning till lärare, avslöjar den liberala debattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.
– Det är två helt skilda saker, säger Hans-Åke Scherp till Expressen.se.


Hans-Åke Scherp, tidigare skolforskare vid Karlstads universitet, sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet i Karlstad. Han har länge varit en tongivande samhällsdebattör i skolfrågor och ofta kritiserat vinstintresset.
I valrörelsen gick han till angrepp mot alliansregeringens skolpolitik och menade att vinstintresset är en av de främsta orsakerna till de sjunkande resultaten i svensk skola.
"Problemen i den svenska skolan beror framför allt på det nyliberala sättet att styra skolan, vinstintresset och skolvalet. Vinstmaximering ska inte vara skolans drivkraft", skrev han på SVT Opinion i augusti tillsammans med Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca.
Men Hans-Åke Scherp gör själv pengar på den svenska skolan. Den liberala debattören Rebecca Weidmo Uvell avslöjar på sin blogg att Scherp via sitt aktiebolag säljer utbildning till lärare.
"Varje utbildning Scherp sålt till skolor och kommuner har betalats av skattemedel. Skolpengen. Som borde gå till att utbilda barnen, i stället har de gått tills Hans-Åkes fickor. Han tjänar pengar på utbildning. För att använda hans partis egen retorik", skriver Weidmo Uvell på sin blogg.

”Som att köpa in bänkar”

Hans-Åke Scherps bolag har under åren haft höga vinstmarginaler. Förra året hade bolaget en vinstmarginal på över 76 procent. Sedan 2006 har Scherp plockat ut över en miljon kronor i aktieutdelning, pengar som kommer från skattebetalarna.
"Över en miljon av BARNENS pengar har gått till en girig egenföretagare....", skriver Rebecca Weidmo Uvell.
Vänsterpartiet har under valrörelsen drivit frågan om att stoppa vinstuttagen i välfärden. För att minska vinsterna har de föreslagit att aktiebolagen i välfärden ska omvandlas till bolag med vinstutdelningsbegränsning, så kallade SVB-bolag. Det förslaget ska nu utredas, enligt uppgörelsen mellan regeringen och Vänsterpartiet.
Men att Hans-Åke Scherp tar ut miljonbelopp i vinst efter att ha fakturerat svenska skolor är inget som går på tvärs mot Vänsterpartiets politik, menar han.
– En sak är att göra pengar på att äga en skola, där man inte använder pengarna till att förbättra kvaliteten för eleverna, utan man har en skola för att man själv ska tjäna pengar på verksamheten. Det är helt annan sak om en skola behöver köpa in kompetens för att förbättra kvaliteten i elevernas lärande. Det är precis som att köpa in bänkar eller en whiteboard, säger Hans-Åke Scherp till Expressen.se.

”Exakt samma sak”

Han upprepar flera gånger att den stora skillnaden ligger i att han ökar kvaliteten i skolorna han fakturerar, genom att vidareutbilda lärare, medan ägare av friskolor frigör vinst genom att dra ned på resurser och minska kvaliteten.
Men det resonemanget håller inte, enligt Rebecca Weidmo Uvell.
– Det finns ingen skillnad mellan att utbilda lärarna, som är kärnverksamheten, eller att äga en skola, så länge man levererar bra kvalitet. Om Hans-Åke Scherp kan göra en skola bättre genom att utbilda lärarna så tycker jag han ska kunna tjäna pengar på det. Och om någon som äger en skola kan leverera bra skolresultat och tjäna pengar på det, vad är det för fel med det? Det är exakt samma sak, säger hon till Expressen.se.
Av Karl-Johan Karlsson
 http://www.expressen.se/nyheter/v-politiker-kritiseras--tjanar-pengar-pa-skolor/