Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

tisdag 25 november 2014

Luxemburg hjälpte EQT skatteplanera

Juncker i blåsväder om skattesystem

Stormen mot den forne premiärministern kan leda till ett misstroende i EU-parlamentet.
- Detta måste omedelbart klarläggas. Om det här är något som drar ut på tiden så kan han omöjligt sitta kvar, säger svenska EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog (S) till TT om Juncker-härvan på torsdagen.
I vad som snabbt döpts till ”LuxLeaks” rapporterade det internationella journalistnätverket ICIJ dessförinnan om att hundratals utländska företag - däribland Ikea - ska ha fått aktiv hjälp i Luxemburg för att få ner sina skatter. Uppgifterna härrör från åren 2008-10 då just Juncker satt som premiärminister i det lilla storfurstendömet.


Juridiskt korrekt, hävdar ändå de ansvariga.
Politiskt är det dock en annan sak. Frågorna haglade över Junckers talesman Margaritis Schinas på EU-kommissionens dagliga lunchbriefing i Bryssel. Blir det nya utredningar nu? Kommer Juncker att berätta vad han vet för EU-parlamentet? Och kan det luxemburgska skattesystemets ”gudfader” verkligen vara ansikte utåt för EU i ett läge där miljontals vanliga européer betalar än mer skatt än tidigare på grund av den åtstramningspolitik som EU-kommissionen står bakom?
Svaren blev mest undvikande och inga kommentarer alls kom direkt från Juncker själv.
I stället hänvisades till vad han sade i onsdags om den utredning av näthandelföretaget Amazons skattande i Luxemburg som redan pågår.
- Det är ett ärende som faller under konkurrenskommissionären. . . Jag har en åsikt i saken - men den kommer jag att hålla för mig själv, sade Juncker då.
Särskilt från EU-parlamentet krävs nu en ordentlig förklaring. Juncker och hans kommission har stöd från en lös koalition av konservativa, liberaler och socialdemokrater. De sistnämnda har en nyckelroll med möjlighet att fria eller fälla, och i så fall riskera en rejäl regeringskris i EU.
”Jean-Claude Junckers trovärdighet står på spel. Han måste visa vems sida han står på: EU-medborgarnas eller de skattesmitande företagens?” skriver S-gruppens ledare Gianni Pitella i ett uttalande.
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/juncker-i-blasvader-om-skattesystem_4074683.svd