Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

måndag 19 januari 2015

Friskoleföreträdare från Helsingborg lät skolan betala för lyxvaror för egen vinning.

Två helsingborgare, som driver friskolor för barn och unga med problem, bokförde privata inköp för över 200 000 kronor på sitt företag. Det har Skatteverket kommit fram till efter en omfattande revision.

För bara ett par dagar sedan utsågs helsingborgaren Birgitte Blicher till Årets eldsjäl i Götalandsregionen. Hon får priset, som delas ut av Samhall, för sitt engagemang för att barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället fullt ut.
Birgitte Blicher och hennes tidigare äkta make Peter Blicher är delägare i Blichergruppen AB och driver friskolor, en i Axelvold och en i Norrvidinge, för barn och ungdomar som hamnat snett. Blichergruppen AB har också ett HVB-hem under samma tak som skolan i Norrvidinge.

Nu får Birgitte och Peter Blicher rejäl bakläxa av Skatteverket efter att under 2013 ha bokfört mängder av privata inköp på sitt företag. Förteckningen över omkostnader som verket slår ner på omfattar alltifrån bilar och hyresersättning till hundmat, restaurangbesök, resor och klädinköp.
Birgitte Blicher, som är skolchef, har bland annat bokfört inköp av en Pradaväska för 10 995 kronor och uppgett att det är en portfölj för arbetsbruk. Och byggnadsmaterial som meddelats ha använts för att renovera skolorna har enligt Skatteverket gått till en privatbostad.

Totalt uppgår de inköp som Skatteverket bedömer är privata till drygt 210 000 kronor. Verket ålägger därför Blichergruppen AB att betala den summan i form av höjda arbetsgivaravgifter. Dessutom tillkommer ett skattetillägg på 32 000 kronor.
– Vi får rätta oss efter Skatteverkets beslut. Göra om och göra rätt, helt enkelt. Vi vill ju vara laglydiga, säger Birgitte Blicher.

Hur resonerade ni när ni bokförde alla de här inköpen på företaget?
– Vi anlitar ett stort revisionsbolag, och jag och den andre delägaren är inget annat än noviser när det gäller bokföringsbiten. Vi följer de instruktioner som vi får.

Men ni är ju inga noviser när det gäller att driva friskola. Varför händer detta nu?
– Det kan jag inte svara på, utan jag får försöka reda ut detta med vår revisor på ett möte i nästa vecka.

Får Skatteverkets beslut några konsekvenser för friskoleverksamheten?
– Nej, det tror jag inte. Inte mer än att vi måste betala tillbaka pengar.

http://hd.se/helsingborg/2014/11/14/arets-eldsjal-forsokte-dra-av-for/