Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

onsdag 4 februari 2015

Många friskolor i Västerås arkiverar inte betyg - bryter mot skollagen

Många av friskolorna i Västerås bryter mot skollagen då de inte skickar in elevernas slutbetyg till stadsarkivet. Något som i sin tur kan få stora konsekvenser för eleverna.


Deeqo Hussein, en elev i Göetborg som P3 nyheter pratat med, gick miste om sin utbildningsplats i USA på grund av att friskolan inte arkiverade hennes betyg.
– Vi hade en plats i USA, fixat lägenhet och planerat vårt liv liksom och det enda som saknades var mina betyg och jag försökte få fram de men det gick inte, säger hon.

– Det var en jäkla frustration. Tre års studier som var bortkastade, säger Victor Viklycke.
Deeqo och Victor är två som drabbats av att deras friskolor inte skickat in slutbetygen till respektive kommuns stadsarkiv. Något som är ett krav enligt skollagen.
För Deeqos del fick det stora konsekvenser då hon inte kunde studera utomlands eftersom skolan krävde en papperskopia av hennes betyg och att hennes egna betyg kommit bort när hon flyttade.
Nio friskolor i Västerås
I Västerås är det hela nio av 22 friskolor som inte har skickat in elevernas slutbetyg från förra läsåret. Nästan lika många friskolor har inte gjort det för läsåret 2012/2013 heller. Så risken finns att fler elever kan råka ut för samma sak.
Malin Carnbring är rektor på Realgymnasiet, en av de friskolor som inte skickat in slutbetygen för arkivering de senaste åren.
– Våra slutbetyg är på väg till stadsarkivet och det beror till största del på att jag är ny som rektor här. För våra elever ser jag inte vad som skulle kunna vara värsta scenario. Men det är klart att om en skola skulle försvinna, läggas ned eller gå i konkurs så kan det bli svårt för eleverna, säger hon.
Eliseo Soria Reategui är rektor på Västerås Citygymnasium säger att han har delegerat frågan och inte vet varför betygen inte skickats in.
– Jag har delegerat frågan och vet inte varför de inte skickats in, säger han.
Men även om många friskolor slarvar med arkiveringen så skickar nästa alla skolor i in slutbetygen till Universitets och högskolerådets betygsdatabas vilket för att eleverna kan studera på svenska universitet och högskolor. Men då andra regler gäller utomlands så kan problem uppstå.
Jonas Nordström är chefsjurist på Skolverket och han är mycket kritisk till att skolorna slarvar.
– Det här handlar om elevernas rättssäkerhet. Det räcker att ett betyg försvinner för en elev för att de ska bli stora problem.
I skollagen finns det ingen tidsangivelse om när betygen ska finnas hos kommunen men organisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) föreslår att det ska göras samma år som eleven tar studenten och Västerås kommun är en av många kommuner som tillämpar den regeln. Och förslaget är att fler kommuner ska följa samma exempel, något som drabbade Victor Viklycke är bra.
– Även om de inte behövde göra det på min tid så är det viktigt att man gör det nu för elevernas skull, säger han.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6060558