Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

söndag 8 mars 2015

"Vi vill ju alla att skattepengarna ska komma elever och brukare till godo, och inte gå till någon riskkapitalist"

Vinster i välfärden ska återinvesteras i verksamheten, det är ett av direktiven i regeringens och vänsterpartiets nytillsatta utredning. Bra, tycker Lars vars dotter drabbades av John Bauer-kraschen 2013.

Kraftigt begränsade möjligheter till vinstuttag i välfärden, det är huvudmålet för den utredning som regeringen och vänsterpartiet tillsätter idag. Vinster ska vara tillåtna i privata välfärdsföretag men då ska de som huvudregel återinvesteras i verksamheten.

– Det är åt det hållet jag vill ha det, säger Lars Thomelius i Färgelanda
Hans dotter gick på John Bauer-gymnasiet i Uddevalla och var en av alla som drabbades av friskolekoncernen kraschade 2013. Orsaken var svikande elevintresse efter sjunkande betyg och återkommande kritik från Skolinspektionen. Samtidigt hade ägarna blivit miljonärer.
– Vi vill ju alla att skattepengarna ska komma elever och brukare till godo, och inte gå till någon riskkapitalist i Danmark som i fallet med John Bauer.
Vinststopp i välfärden var Vänsterpartiets viktigaste fråga i valrörelsen och priset för att de skulle stötta regeringens budget i höstas. Idag tillsätter de tillsammans en utredning med syftet att kraftigt begränsa möjligheterna att ta ut vinster i välfärdsföretag.
– Vi på Fridaskolorna är inte oroliga för den här utredningen på något vis.
Johan Larsson är marknadsansvarig på Fridaskolorna AB som har friskolor i bland annat Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan. Sedan starten 1993 har man återinvesterat alla vinster i verksamheten. Han välkomnar den nya utredningen.
– Men man måste samtidigt låta oss fristående aktörer driva våra verksamheten på våra vis så att man inte försöker styra företagandetdet vore olyckligt för valfriheten i Sverige.
Centerledaren Annie Lööf är inne på samma spår men betydligt mer skeptisk, till Ekot säger hon att utredningen är "ren statssocialism" som går emot människors valfrihet.
– Den valfriheten ger jag inte mycket för, i så fall ska jag ha valfrihet med mina skattepengar också. Då kan hon ha vinstdrivande företag i stor skala så kan jag styra mina skattepengar till sådan verksamhet som jag vill ha.

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6109532