Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

fredag 19 juni 2015

LO: ”Uppenbart att Alliansen flörtar med SD”

Sverigedemokraterna ser flera positiva inslag i Alliansens förslag till utredning om vinster i välfärden. Men partiet vill ännu inte avslöja hur man tänker rösta i utskottet. LO är starkt kritiskt till Alliansens utspel och säger att de ”flörtar med SD”.

Alliansen vill tvinga fram en ny utredning om välfärdstjänster och har nu lagt ett förslag till ett utskottsinitiativ i finansutskottet.
Enligt förslaget efterlyser de borgerliga partierna bland annat tillståndsplikt för både offentliga och privata aktörer. Man vill se en ägar- och ledningsprövning och införa sanktioner för aktörer som inte sköter sig.
Ärendet bordlades under torsdagens möte och kommer att tas upp igen nästa vecka. Huruvida det går igenom beror på hur SD ställer sig i frågan.

Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, säger till SvD Näringsliv att man ännu inte tagit ställning men han ser flera positiva inslag i Alliansens utspel.
– De verkar fokusera på innehåll snarare än driftform. Det tycker jag är bra, säger han.
Oscar Sjöstedt lyfter fram att Alliansens förslag inte tar upp beskattningsfrågor när det gäller välfärdsföretagen. Han påpekar att vissa större koncerner inom sektorn inte skattar i Sverige.
Sjöstedt vill i nuläget inte avslöja hur SD tänker rösta i utskottet nästa vecka.
– Vi kommer att synka oss ganska ordentlig i frågan, framförallt med ledamöter i socialutskottet. Vi tar helgen på oss att fundera. På tisdag lämnar vi ett konkret besked, säger han.
Alliansen hoppas på gehör för sitt förslag från regeringspartierna.
– Här finns det en möjlighet för regeringen att komma ur Vänsterpartiets knä och ge en långsiktighet till de välfärdsaktörerna som nu är väldigt oroliga, sade Erik Ullenhag, som är ekonomiskpolitisk talesperson för Folkpartiet, till SvD Näringsliv i går.
Regeringens samarbete med Vänsterpartiet bygger dock på begränsningar av vinster i välfärden.
Tobias Baudin, viceordförande på LO, tycker att Alliansen borde omvärdera sin politik.
– De fyra högerpartierna bär ansvar för att vi har fått oordning och vilda västern i välfärden. Nu ställer man sig på riskkapitalisternas och vårdkoncernernas sida och inte på svenska folkets, säger han.
LO har välkomnat regeringens utredning och tycker att direktiven till den är bra.
– Det är uppenbart att Alliansen nu flörtar med SD och låter det ta det avgörande beslutet i frågan. Det tycker jag är beklagligt, säger han.

 http://www.svd.se/uppenbart-att-alliansen-flortar-med-sd_4582490