Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

torsdag 6 augusti 2015

Få behöriga lärare i friskolor

Det är stor skillnad på lärarnas behörighet om man jämför de kommunala grundskolorna med friskolorna i Varbergs kommun.

Endast i snitt 38,5 procent av lärarna i de fristående grundskolorna är behöriga, jämfört med hela 79,2 procent i de kommunala skolorna, räknat på heltidstjänster. Det visar statistik från Skolverket.

Elisabeth Svennerstål-Jonsson är chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Varberg.
– En orsak, som jag kan se, till att de har låg andel behöriga lärare, är att det är svårt om man har en F-9-organisation, då blir den väldigt smal, säger hon.
De tre fristående grundskolorna i Varbergs kommun har i snitt lägst andel behöriga lärare i Halland. Skolorna är små och har runt sex till tio heltidstjänster vardera.
På Montessoriskolan Lära för livet har endast 6,4 procent lärarlegitimation och behörighet, räknat på heltidstjänster.
Jenny Marie Höglund, rektor för skolan, säger till P4 Halland att man har ambitionen att ha så många behöriga lärare som möjligt och att skolan förstärker lärarkåren inför hösten.
Mimmi Hedelin, som är rektor på Varbergs montessoriskola, säger att det är svårt att få lärare med rätt kompetens. Det är få elever som läser vissa ämnen och det gör det svårt att få ihop till heltidstjänster.
– Nu har ju lagstiftarna varit väldigt tydliga att vi ska ha behöriga, legitimerade lärare. Så de fristående verksamheterna måste ju också ställa om, så att de garanterar det här, säger förvaltningschef Elisabeth Svennerstål-Jonsson.
Enligt Zara Warglo, enhetschef på Skolverket, har de kommunala skolorna i Sverige fler lärare med pedagogisk högskoleexamen än de fristående. Hon tycker att alla skolor måste jobba med att få behöriga lärare, för elevernas skull.
– Där måste man ju ta krafttag från rektorer och kommuners håll för att få ordning på behörighetsläget, så att de lärare man har i tjänst också är behöriga att undervisa, säger hon.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6179042