Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

fredag 25 september 2015

EQT vill sätta academedia på börsen

Efter fem år som ägare av Academedia förbereder EQT en börscomeback för det snabbväxande utbildningsbolaget.
Men planerna väcker ont blod hos både Lärarförbundet och Vänsterpartiet.
Nästa vecka är det exakt fem år sedan Academedia avnoterades från Stockholmsbörsen. Nu bekräftar huvudägaren EQT den illa bevarade hemligheten om en planerad börscomeback för Sveriges största friskolekoncern – som i EQT:s ägo har blivit mer än dubbelt så stor.
Om allt går enligt plan kan Academedia vara ett börsbolag igen före årsskiftet.
”Vi har diskuterat det här i styrelsen och har bestämt oss för att inleda förberedelsen. Vi tror att börsen kan vara en bra plats för Academedia, särskilt om vi får några tyngre ankarinvesterare”, säger Harry Klagsbrun, partner på EQT och ägaransvarig för Academedia, till Di.
Det som lockar EQT till börsspåret är utvecklingen för vårdföretaget Capio, som noterades på Stockholmsbörsen i slutet av juni. Från noteringskursen har Capios aktie klättrat med cirka 13 procent på en fallande börs, trots osäkerheten om regeringens och Vänsterpartiets ambition att kraftigt begränsa möjligheten till vinstuttag i välfärdsföretag.
Det stärker EQT:s tro på att även Academedia ska tas emot väl – trots regeringens planer.
”Jag bedömer inte att den politiska risken är särskilt stor”, säger Harry Klagsbrun.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gör en annan bedömning och avråder från att teckna sig för aktier vid en eventuell notering, vilket han även gjorde inför Capios börsintroduktion.
”Eventuella köpare bör ta en funderare, den politiska utvecklingen innebär att det kommer att läggas förslag om att ta bort vinstjakten ur välfärden”, säger han till Di.
Men det finns ingen majoritet i riksdagen för att förbjuda vinstuttag? ”Vi får väl se vad som händer, förslagen är inte lagda än.”
Men det är inte bara Jonas Sjöstedt som är kritisk till EQT:s planer. Lärarförbundet pekar på att EQT bara har ägt Academedia i fem år.
”Det är alldeles för kort tid för att som ägare ta ansvar för skolor”, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, till TT.

EQT äger i dag 84 procent av Academedia, medan 10 procent ägs av Academedias ledning –http://www.di.se/di/artiklar/2015/9/2/eqt-vill-satta-skolan-pa-borsen/däribland vd:n Marcus Strömberg. Bland övriga ägare finns riskkapitalbolaget Providence.