Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

tisdag 10 november 2015

EQT, Petersvensägare roffar dina pensionspengar!

Sveriges största riskkapitalbolag EQT försvarar de gigantiska avgifterna som investerarna betalar i nya fonden. Avgifterna på nästan 1 miljard per år är "marknadsmässiga", enligt Johan Bygge, verksamhetschef på EQT.
Wallenbergkontrollerade riskkapitalbolaget EQT:s fond på 64 miljarder stängdes i slutet av sommaren. Som SvD Näringsliv uppmärksammat i en tidigare artikel innebär det att EQT får in nästan 1 miljard kronor i avgifter från investerare världen över, däribland Tredje- och Sjätte AP-fonden.

Många andra investerare är kritiska till de höga avgifterna, som tas ut innan EQT ens har börjat göra affärer. Vd Thomas von Koch har avböjt intervju med hänvisning till resa. Men Johan Bygge, verksamhetschef på EQT, ställer upp och han tycker inte att det är för höga avgifter. Han menar att pengarna behövs för att driva fonden.
– Det ska täcka kostnaderna för fonden, som i det här fallet sitter i England. Fonden köper rådgivning av EQT Partners men den köper också annan extern rådgivning. Det kostar ganska mycket pengar. Det är inte alla affärsförslag som blir av, säger han och understryker att riskkapitalisterna också har fått ökade regelkrav att leva upp till.

En del kritiker menar att det var rimligt att ta ut en procentsats på 1,5 procent för trettio år sedan, när fonderna var betydligt mindre, i storleksordningen 700 miljoner. Men att ha en procentsats på 1,5 procent på 64 miljarder kronor betyder enorma intäkter till fonden – omkring 900 miljoner årligen, om vi räknar med att några investerare får rabatter.

Menar du att nästan 1 miljard kronor går åt årligen för att driva fonden?
– Väldigt mycket av det går åt. Sedan går ju inte det svenska holdingbolaget med förlust direkt, men i princip så går det åt.
Är det till löner och rådgivning?
– Ja, det är löner och kostnader för vår rådgivningsorganisation men sedan köper vi också råd från externa rådgivare. Sedan har vi de allt högre kostnaderna för att uppfylla hela den regulatoriska apparaten på ett korrekt sätt, säger Johan Bygge
Han medger att avgifterna börjar ticka direkt och därmed dras från investerarnas konton från starten av fonden innan några affärer har gjorts. Investerarna består bland annat institutioner, universitet och stiftelser. Men vissa har fått nog och är kritiska till att det ska börja kosta innan riskkapitalisterna ens har ”gått ur sängen”, som en källa uttrycker det.
– Jag lovar dig att vi har gått upp ur sängen och jobbar som fasen, säger Johan Bygge och fortsätter:
– Det kräver rätt mycket arbete att investera så här mycket pengar på ett ansvarsfullt sätt.
Ni har redan sex fonder, är det en stor merkostnad att starta en sjunde fond?
– Varje fond har sina egna investeringar och därmed sina egna kostnader. Vad gäller struktur och rutiner är det klart att det finns mycket vi kan återanvända baserat på vad vi lärt oss av historien. Han vill också noga poängtera att fonden inte är ”skalbar”.
– Varje enskild investering kräver lika mycket arbete och fonden måste bära sina egna kostnader. För det andra är avgiften inräknad i nettoavkastningen. Investerarna vet precis vad de betalar, säger han och menar att om EQT inte lyckas leverera en bra avkastning skulle de inte få några pengar vid nästa fondresning.
– Att EQT lyckas få in så mycket pengar i fonden är väl ett bra tecken på att vi tidigare har lämnat en bra avkastning.

http://www.svd.se/eqt-forsvarar-jatteavgifterna-jobbar-som-fasen