Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

tisdag 15 december 2015

Elever från Petersvenskolan fick det kämpigt i kommunal skola där kraven är högre

I våras kallades föräldrarna, via e-post en timme innan ett krismöte, om att Petersvenskolan i Åstorp skulle stänga inom en månad. 48 elever hamnade på kommunala skolor i Åstorp. Enligt kommunens skolchef, Annika Hoppe, har de fått det kämpigare där eftersom kraven är högre än på Petersvenskolan.
- Jag misstänkte det, det var lite av den anledningen vi inte vågade flytta dit, säger föräldern Anna Stensson.
Hon saknar ett mindre alternativ till den stora kommunala skolan i Åstorp.
Madeleines mamma, Veronica Halberg, tycker det är synd att inte bussen går till Klippan längre. En del andra problem måste också rättas till:
- Petersvenskolan i Klippan behöver större lokaler.
Även den skolan kan stängas om man inte lyckas få fler elever. En del föräldrar tycker att det är företaget Academedia, som äger skolan, som ska satsa på marknadsföring så att verksamheten går runt. Rektor Andreas Croneld har bett alla föräldrar att ragga nya elever, men varken detta eller de trånga lokalerna vill han diskutera med radion.
Verksamheten tyngs fortfarande av kostnader för en av lokalerna i Åstorp som inte används längre, enligt ett kontrakt som företaget tecknat fram till år 2021, på totalt 8,5 miljoner kronor. Pengar som skulle behövas på skolan i Klippan menar föräldrarna Anna Stensson och Veronica Halberg. De känner att rektorn gör allt han kan.
-Men oron har kommit tillbaka, säger Anna och tänker på den planerade börsnoteringen och kommande ägarskifte.
Madeleine hoppas att inte också skolan i Klippan stänger:
- Det är en bra skola, men för liten.
Enligt Academedias kommunikationsdirektör, Paula Hammerskog, brukar moderbolaget EQT sälja verksamheter efter några år, men ska vara kvar som storägare åtminstone under börsintroduktionen. Enligt henne ska skolorna inte påverkas.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6257795