Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

torsdag 22 september 2016

Politiska läget ger stor rabatt

Debatten om vinst i välfärden har inte fått Internationella Engelska Skolan, IES, att tveka om att gå till börsen.
Redan i mars kunde Di berätta att skolbolaget planerade en börsnotering, något som Di fick bekräftat från ägarhåll i augusti.
Målet har hela tiden varit en börsnotering under tredje kvartalet och med måndagens börsprospekt och noteringsdag satt till den 29 september går bolaget i mål på utsatt tid.


Om noteringen hade skett för en månad sedan hade upploppet i dagens allt längre börsnoteringslopp kunnat gå smidigare än vad som nu riskerar att bli fallet.
I september har nämligen osäkerheten om skolbolagen som placeringsalternativ åter ökat efter Joachim Landströms omskrivna forskningsrapport och den efterföljande debatten.
Rapporten har gjort att skolbolaget Academedias framgångsrika kursutveckling sedan börsnoteringen i juni har brutits.

Aktien har i september tappat 10 procent, trots att bolaget så sent som i slutet av augusti kom med ett mycket starkt bokslut, vilket normalt borde ha gett aktiekursen ytterligare näring.
Noteringen av IES blir därmed ytterligare en temperaturmätare på hur marknaden ser på den politiska risken i skolbolag. Det gäller särskilt eftersom risken i det här fallet är högre än i Academedia – IES har en större andel grundskolor där debatten om valfrihet och vinster har varit som störst.

Det är tydligt att IES rådgivare, Handelsbanken och ABG, har varit medvetna om det känsliga läget och därmed fått ned priset på aktierna ganska rejält.
Trots att IES växer snabbare än Academedia, har ett starkare varumärke och högre lönsamhet är priset 52 kronor per aktie, vilket ger 2,1 miljarder kronor i börsvärde.
Det är cirka 20 procent lägre än värderingen på Academedia sett till att IES är i det närmaste skuldfritt.

”IES rådgivare har fått ned priset på aktierna ganska rejält.”

http://www.di.se/artiklar/2016/9/19/politiska-laget-ger-stor-rabatt/