Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

tisdag 29 november 2016

LO svänger – vill ha ”helt vinststopp i skolan”

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson sågar Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden som han tycker är alltför mesig. Nu skärper han tonen mot regeringen.
– Det kommer inte lösa problemet, säger han i en intervju med SvD.

Tonfallet har varit högt sedan innehållet i Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden läckte ut. Utredningen – som ska presenteras senast den 1 november – kommer enligt uppgifter att föreslå ett vinsttak för privata välfärdsbolag på åtta procent av investerat kapital plus inflation.

Centerpartiledaren Annie Lööf har kallat det ”ren och skär fondsocialism”. Utredningens egen expert, ekonomen Joachim Landerström, har påstått att förslaget ”i praktiken innebär ett förstatligande av välfärdssektorn”. Samtliga allianspartier kräver att utredningen läggs ner.
Nu ger sig LO in i debatten. I en intervju med SvD sågar fackbasen Karl-Petter Thorwaldsson både utredningen och den politiska diskussionen.

Det här rollspelet som de politisk partierna har ägnat sig åt de senaste veckorna, de har pratat om åtta procent hit och dit och fram och tillbaka. Det är ovärdig svensk demokrati att de inte kan samla sig och försöka hitta breda lösningar för att lösa vår tids kanske största utmaning, säger han.
LO har tidigare lanserat en egen modell för vinstberäkningar i välfärden. Men Thorwaldsson menar nu att krisen i skolan är så djup att det krävs ännu hårdare tag där än de LO tidigare föreslagit.
– När det gäller skolan verkar det som att just detta att den är utsatt för en marknad är huvudproblemet. Så jag tycker verkligen att man ska ta upp till seriös debatt om att ha ett helt vinstförbud när det gäller skolan.

Så du vill ha ett vinstförbud i stället för ett vinsttak?
– Det verkar så när det gäller skolan. Jag tycker i alla fall att man ska utreda om det verkligen går att ha vinst som parameter i ett system där vi har plikt.

Vad tycker du om slutsatserna som läckt ut från Reepalus utredning?
– Det är väldigt svåranalyserat. Åtta procent utav insatt kapital, det är väldigt oklart vad som menas med det. Om det är åtta procent som vinstmarginal så är det absurt hög vinstmarginal på en verksamhet som bedrivs till hundra procent med skattepengar. Dessutom i en sektor där du inte har någon risk.
Är det fria skolvalet ett problem?
– Ja, det är ett problem. Jag tror inte att man kan stoppa det fria skolvalet. Jag tror att det har kommit för att stanna. Men jag tycker att man ska göra kraftiga förändringar i det. I dag är valet bara konkurrens om att få de starkaste eleverna för att göra stor vinst. Det blir helt fel drivkraft.
Är ni i LO beredda att sätta press på regeringen i skolfrågan?
– Jag tycker att de gör alldeles för lite. De har tillsatt en utredning, men det känns lite grann som om de inte tar några initiativ för att försöka lösa frågan under tiden.
Thorwaldsson anser att regeringen – för att få till en långsiktig blocköverskridande lösning med stöd i riksdagen – borde överge den överenskommelse om vinster i välfärden som man gjort upp om med Vänsterpartiet, och i stället börja förhandla med Moderaterna och Liberalerna.
Han pekar på Jan Björklunds (L) utspel om att förbjuda etableringen av religiösa friskolor och införa en möjlighet att sätta stopp för oseriösa skolor. Liksom Moderatledaren Anna Kindberg Batras utspel om att förbjuda vinstuttag i skolor där eleverna inte klarar kunskapsmålen.
– Det verkar som om i vart fall Liberalerna och Moderaterna nu ser att vinstdriften, obegränsade vinster och fri etablering är ett stort problem. Och gör de det så är det en bra utgångspunkt för Socialdemokraterna att inleda en förhandling med de borgerliga partierna och en gång för alla försöka lösa skolan, säger Thorwaldsson.

Vad gäller saken?
Regeringen kom efter valet överens med med Vänsterpartiet om att ”vinstjakten som incitament ska bort från välfärdssektorn”.
Vinsterna i välfärden har utretts av Malmös före detta kommunalråd Ilmar Reepalu – som senast den 1 november ska presentera sina slutsater.
Enligt uppgifter som läckt ut kommer Reepalu att föreslå ett vinsttak på under tio procent.
Förslaget har fått hård kritik näringslivet och borgerliga partier, som menar att det är ett hot mot den privata äganderätten och mot valfriheten i välfärden.
LO har tidigare föreslagit att välfärdsbolagens vinstuttag ska begränsas till en procent av det totala kapitalet plus statslåneräntan.

 http://www.svd.se/lo-svanger--vill-ha-vinststopp-i-skolan