Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

tisdag 6 december 2016

Räkna med klipp när skolbolaget börsnoteras

Kortsiktig spekulation när friskola noteras: När Internationella Engelska Skolan börsnoteras sker det när det förs en hård politisk debatt om vinster i välfärden. Det innebär en hög politisk risk, men det vägs upp av en låg värdering som högst sannolikt kommer innebära ett klipp direkt vid noteringen nästa vecka.
Det är högst ovanligt att börsintroduktioner blir föremål för politiskt käbbel på hög nivå, men när det gäller välfärdsföretag i allmänhet och skolor i synnerhet är detta nu en verklighet som vi fått vänja oss vid.

Politiska bedömare menar att socialdemokraterna utsett frågan om vinster i välfärden till en stor valfråga 2018 - och det var det som låg bakom statsminister Stefan Löfvéns numera berömda ord i våras vid Academedias introduktion om att "barn var till salu på börsen".
I och med att utredningen kring välfärdsvinster nu också läckt uppgifter om ett vinsttak på 8 procent på investerat kapital har frågan bara blivit större och större i september och är nu den överlägset största stridsfrågan i svensk politik.
Det är i detta läge som Internationella Engelska Skolan går till börsen. Tajmningen lämnar en del övrigt att önska - i alla fall för säljarna - som sannolikt fått skruva ner sina förväntningar på priset.
Annars är IES ett mycket fint företag med en historik av tillväxt, hög lönsamhet plus goda vitsord när det gäller nöjda kunder och goda betyg hos eleverna. Jämförelsen med Academedia vinner IES klockrent med en högre rörelsemarginal som är ca 10 procent jämfört med 6 procent hos sin redan börsnoterade konkurrent.
IES har satsat på större skolor som ger fördelar med stordrift - och dessutom en engelsk touch med mer språkundervisning och dessutom en klar inriktning på ordning och reda. Ett gott rykte bland föräldrar innebär också att det finns en stor efterfrågan med en lång kö av barn som vill börja hos IES.
Tillväxten sker genom att IES öppnar nya skolor, vissa år blir det fler och andra färre, men inriktningen är hela tiden att växa. Och det sker med lönsamhet som är högre än Academedias.
Men för de som är intresserade av att teckna aktier i IES blir det ett bra tillfälle eftersom priset på 52 kr ser ut att vara rejält rabatterat om man ser till kurssättningen på Academedia. Och då ska man vara medveten om att Academedia sjunkit med 14 procent sedan toppnivån efter att den politiska striden om välfärdsvinster tagit riktigt fart efter sommaren.
Därför tar heller inte ankarinvesterarna i Öresund, Robur och Norron Fonder någon större risk kortsiktigt - de liksom alla andra har en bra chans att göra ett snabbt klipp när IES noteras den 29 september.
Sista dag för teckning är 27 september hos ABG, Handelsbanken och Nordnet.
Magnus Alfredsson

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/rakna-med-klipp-nar-skolbolaget-borsnoteras-875239