Vi håller koll på skolan!

Med lokal förankring följer vi skoldebatten om det fria skolvalet samt håller koll på vad som händer i skolorna i Klippans kommun.

Följ oss om du inte vill missa något, prenumerera på inlägg via mail, RSS eller Twitter, @skolvalinfo.

Vi värnar om de kvalitativa kommunala skolorna som ger dig en bra utbildning utan vinstintresse.

Välj en kvalitativ kommunal skola du också.

Lycka till!

Skolval.info

tisdag 12 september 2017

Varför skall ni inte välja friskola?

De kommunala skolorna utmärker sig med:

En högre nivå behöriga lärare än friskolor.

Högre genomsnittliga löner som beror på att fler erfarna  lärare och pedagoger är anställda i kommunala än i friskolor.  
Kommunala skolor behöver inte dela ut vinst till riskkapitalister eller andra ekonomiska intressenter. Genom att gå på kommunal skola får du utbildning för hela din skolpeng, vinstdrivna skolor måste i det långa loppet generera vinst till ägarna.
De kommunala skolorna kan inte gå i konkurs, flera friskolor har redan gått i konkurs och fler lär göra det, då blir eleverna lämnade strandade och riskerar att behöva gå om delar av sin utbildning. 
Kommunala skolor har ett långsiktigt engagemang och har ett långsiktigt ansvar för att driva kvalitativ utbildning.  Politiska partier oberoende av färg vill begränsa friskolornas vinstuttag inför kommande val. Sittande regering vill lagstifta bort riskkapitalisterna och majoriteten av väljarna vill inte tillåta vinstutdelning. Därmed blir det allt svårare för vinstdriven skola att bedriva sin verksamhet och ägarnas intresse att driva skolorna vidare minskar i takt med att avkastningen minskar. 
Mindre skolor kan på grund av ekonomiska skäl tvingas ha blandade klasser och detta kan enligt studier bidra till att elever inte får den utmaning och utveckling som behövs för att nå sin potential.
Vinstdrivna friskolor satsar stort och påkostat på att marknadsföra sig med fina ord och så diffusa saker som en ”speciell anda”. Vissa går så långt att de marknadsför sig med ”högst medelbetyg”. Pengarna kunde gått till elevernas utbildning.